Rusya Büyük Elçisine Terör saldırısındaki Mesajlar ve Amaç

Bu terör saldırısına bakıldığında sıradan bir terör saldırısı olmadığı ve her yönü ile iyi hesaplanmış bir eylem olduğu bellidir. Aktör, zamanlama, yer, ……her yönü mesajlarla dolu bir terör eylemidir.

Değişik yönleri ile olaya bakıldığında:

1: Eylemcinin polis olması: eylemcinin sıradan birisi olmaması, Suriyeli, Iraklı veya bir Kürt olmaması, görevde olan bir polis olması bu seçimin tesadüf olmadığını belki özellikle seçildiğinin bir işaretidir.

2: Olayın Ankara’da olması:  bu eylem için Türkiye’nin başkenti Ankara'nın seçilmesi. Bu olayda hem Türk hem Rus istihbaratı atlanmıştır.

3: Rusya Büyükelçisinin katledilmesi: her hangi bir diplomat olmayıp özellikle Rusya’nın Büyükelçisinin seçilmesi,
4: zamanlama: Suriye ile ilgili Moskova’da ilk defa olarak Amerika’nın temsilcisinin olmadığı bir toplantı için Türkiye dış işleri bakanı yoldayken, bu toplantıdan bir gün önce yapılması.
Gibi daha bir çok örnek bu terör olayın sıradan olmayan bir eylem olduğunun göstergesidir.
Bu terör eylemcisinin şahsından ziyade bu eylemin kimler tarafından, ne amaçla yapıldığını ve kimlere ne mesajlar verildiğini incelemek daha isabetli olur. Ancak bu şahsin ferdini inceleyerek onunla uğraşmak baş aktörleri gözden kaçırılmasına neden olacaktır.
Bu olayı incelemek için, nereden buraya geldik önce ona bakalım. Son günlerdeki olayları sıralayarak o güne gelinerek, geleceği görmek gerekir.
Son günlerdeki önemli olaylar:
1: Halep’teki olaylar ve doğu Halep’teki muhaliflerin ayrılması: bu aşamaya son zamanlarda Türkiye, Rusya ve İran arasındaki yoğun diplomasi sayesinde gelindi. Bu aşama her üç ülkeninde yararına olan bir gelişmeydi. A: Türkiye’nin bu aşamada Suriye diplomasisinde önde gelen amacı, Suriye kuzeyinde Kürt devleti oluşmasına izin verilmemesidir. Bu nedenle Fırat kalkan operasyonunu başlattı. Bu operasyonun devamı ve gelişmesi için Halep’teki muhalif güçlerine ihtiyacı vardı. Bu yüzden bu muhalif güçlerin kayıp vermeden Halep’ten çıkarak 2.Fırat kalkan operasyona katılması sağlamak amaclaniyordu.
B: Rusya ve İran için bir zaferdi ve Esad ordusu için bir moraldi.
C: Amerika: bu anlaşmada zarar gören ve isteği dışı gelişen tek ülke Amerika’ydı. Amerika hiçbir zaman Suriye savaşını bitirmek istemiyor çünkü Amerika’nın Suriye savaşında tek amacı Kürt devleti kurmasıdır. Tüm çabası ve amacı budur. Bu nedenle bu savaşın sürmesini sağlamaktır. Halep’teki gelişmeler onun isteği dışında bir olay olduğundan burada hedeflerine çok büyük darbe vurdu.
2: Sayın Cumhurbaşkanın son dönemde dolara karşıaçıkladığı politika. İhalelerin artık dolarla yapılmaması, halka birikimlerinizi arktik dolarla değil da Türk parası ile yapılması, dış ticaretin ülkeler arasında milli para ile yapılması, Amerika’nın hiç de hoşnut etmeyin bir durumdur. Unutmayalım dolara karşı politika yürütülmesi bir çok ülkede halk liderlerin sonunu sağlamıştır.
3: 15 Temmuz darbesi:
15 Temmuz darbesi Amerika tarafından başarılı olması için yapılan bir darbe değildi. Amerika’nın amacı bu darbe ile hükümeti yıkmak değildi Belki bu başarısız darbe sonucunda güçsüz, kolsuz, bacaksız bir hükümet oluşturmaktı. Ancak bu amacına oluşmadı. Ancak Türkiye’ye bir darbe vurdu, öldüremedi ancak hastalık gibi zayıflattı.

Bu olayın gelişmesinde medya ayağında unutmayalım. Son günlerde Rusya, İran karşıtı kışkırtıcı propagandalar yaparak, Rusya ve İran büyükelçilikleri karşısında eylemler yapılması için ve bu terör olayın gelişmesi için zemin hazırladılar.
 
Bu olaylara rağmen Türkiye ayakta durdu, kendi yolunu çizmeye başladı. Dolar baskınından kurtulmaya çalıştı, komşuları ile özellikle Suriye’de yeni bir politika kurmaya başladı. Burada Türkiye için en önemli sorun olan Kürt devleti kurulmasını önlemeye çalıştı. Buda Amerika ile ters düşmesi demek. Çünkü Amerika’nın birinci hedefi Kürt devleti kurmak ve Türkiye’nin birinci hedefi Kürt devleti kurulmasının önlenmesi.

Bu olaylara bakıldığında son günlerdeki terör eylemleri özellikle Rusya büyük elçisine yapılan terör daha iyi anlaşılır.
Türkiye, Rusya ve İran Moskova’da Suriye konulu toplantı kuruyor bu toplantı Amerika çıkarlarına karşı ancak bu üç ülke çıkarlarına uygun ve Amerika bu toplantıda temsilcisi yok.

O zaman Amerika tarafından beklenen hamle geliyor. Türkiye’ye diyor senin başkentinde, Rusya’ya diyor senin diplomatını katlederim. Bu Türkiye ve Rusya’ya bir uyarı ve gözdağı vermeye çalışıyor. Kendi açısından ayağınızı denk alin benim menfaatlerime karşı ben olmadan bir toplantı ve politika geliştiremezsiniz.  

Bu olay Türkiye’deki son olaylarda en önemli bir gelişmesi olarak söyleyebiliriz. 15 Temmuz darbesi gibi önemli bir olay. Ancak Türkiye bu olayın yaralarını iyi sarmaya başladı. Toparlamaya başlamış ancak herkes Uyanık olması, dolduruşa gelmemeli ve kışkırtıcı eylemlerden kaçınmalı. Birlik beraberlik dönemidir.

Amerika bu dönemde Türkiye üzerinde ne oyunlar yapabilir?
1: kışkırtıcı hareketlerle iç düzenini bozmak: CHP ye, Kürt,Alevi’yesaldırıları sağlamak.
2: PKK ve DAEŞ silahlandırıp güçlendirerek, Türkiye’de terör ve bombalı eylemleri artışını sağlamak.
3: özellikle Rusya ve İran elçilikleri, diplomatlarına terör saldırıları sağlayarak, bölgedeki politikaları çıkmaza sokmak.  
                   
 Ali Haydar
22.12.2016