Rusya Uçağı düşürülmesi bir oyun mu?

     Rus uçağının, Türk uçağı tarafından düşürülmesi Türkiye hükümetini hazırlıksız yakaladı. Bu hazırlıksız yakalanma sonucunda hükümet tarafından göstermesi gereken tepkiyi gösteremedi veya daha doğrusu yaptığı bazı yanlışlıklar sonucunda, Rusya tarafının bu olaydan yararlanmasını sağladı. Bunları başlıca değerlendirmek gerekirse:

1: ‘’olayı değerlendirmemiz gerekir’’  veya ‘’bilgiler tam gelince bu konuda açıklama yapacağız’’ demek daha uygun olurdu. Ancak daha olayın hiçbir şeyi belli olmadan daha çok taze ve sıcakken, İlk başta ‘’Rusya uçağı düşürüldü’’ ve daha sonra düzeltilerek ‘’kimliği belli olmayan bir uçak düşürüldü’’ şeklinde düzeltmeler yapılarak demeçler verildi.

2: ilk açıklama Türkiye’den ‘’Rus uçağı, Türk uçağı tarafından düşürüldü’’ şeklindeyken. Rusya tarafından ısrarla ‘’uçakları yerden atılan bir füze tarafından düşürüldüğü’’ şeklindeydi.

      Böylece daha sinirler gerginken, daha Rusya yaralı halindeyken, karizması tam bozulmuşken, biz düşürdük üzerine ısrar ederek, Rusya’yı bu olaya aşırı bir tepki göstermek mecburiyetinde kaldı.

     Ancak bunların yerinde tamam, araştırılacak, bakılacak, kara kutu ve radar bilgileri araştırılması gerekecek şeklinde açıklanma yapılsaydı belki bu durumu Türkiye kendi lehine çevire bilirdi.

    Bu olayın karanlık noktaları gelecekte daha çok aydınlanarak daha net bir şeyler söylene bilinecek. Bu olayın çok karanlık ve belirsiz noktaları var ki onlarda insani bu bir oyun olduğu düşüncesine götürüyor.

Bu karanlık noktalar ve soru işaretleri:

1: saldırgan yaklaşımı olmayan ve yüksekten uçan Rus uçağının düşürülmesi gerekiyor muydu?

2: Türkiye’nin hava sahasından çıkmak üzere olan Rus uçağının düşürülmesi gerekli miydi?

3: Neden Rus uçağının pilotu Türkiye uyarılarını duymamış?

Ve bunun gibi birçok karanlık nokta ve sorular, buda insani düşündürüyor.

 Acaba Rus ve/veya Türk uçağının elektronik sisteminde bir müdahile mi yapılmış?

Ancak bölgede bu müdahaleyi yapabilecek sistemde sadece Amerika ve İsrail’de olduğundan acaba burada bir tezgâh mı vardı ve Türkiye bu oyun içine mi alindi?

    Burada araştırması gereken bu elektronik müdahile olmuş mu? Olduysa nasıl olduğu tespit edilmeli. Ayrıca Türk pilotun geçmişini iyice araştırılması gerekir. Acaba içerde veya dışarda herhangi bir bağlantı var mı? Varsa tespiti( Ergenekon ve balyoz gibi oyunlardaki ordu içindeki odakları unutmayalım).

     Bu olayın hemen ardından, Musul’daki Türk birliği 2 yıldan sonra bu şekilde gündeme gelmesi de çok ilginç. Ancak bu olayda Türkiye’deki medya üzerinden yapılması bunu daha ilginç durma getiriyor.

       Türk askeri ve tank sevkiyatından sonra Türkiye’de bazı medya kuruluşları tarafından, ‘’ Türk askeri Musul’da’’ ‘’ Türk askeri ve tankları kimsenin ruhu duymadan Musul’a kader gitti’’ ‘’ Aselsan ürettiği teknoloji sayesinde bu sevkiyat sessiz sedasız yapıldı’’ gibi başlıklar Türki’yi ikinci bir oyunun içine düşürüyor gibi oldu. Bu başlıklarla Irak hükümetinin tepkisini çekti. Sessiz kalması sanki Irak hükümetinin Türk askeri işgaline sessiz kalıyor gibi duruma getirildi. Böylece Irak hükümetinin bu olaya tepki göstermek zorunluluğu yarattı.

     Bu 2 olaya baktığımızda sanki Amerika’nın, Türkiye’de ve bölgedeki uzantıları, Türkiye’deki bazı medya kuruluşları ile el ele vererek Türkiye ile bölgedeki ülkeler arasında sorun yaratılması, Türkiye’nin bölgedeki ağırlığının yok edilmesi ve yalnızlaştırılması için oyun ve tezgâh kurulduğu izlenimi veriyor.

Böylece:

1: Artık Suriye’de Türkiye’nin ağırlığı ve etkinliği olmayacak ve böylece Esad değil de DAEŞ tartışılacak.
2: Irak’ta Türkiye ağrılığına ve etkinliğine engel yaratılacak.

3: Türkiye ve komşuları Rusya, ,Irak ve hatta İran’la sorunlu hale gelecek.

Böylece bölgede Türkiye’nin söz sahipliği ve etkinliğinin yok edilmesi için planlar yapılmaktadır. 

    Bu oyunları dikkat ederek, aceleci davranışlardan kaçınalım. Unutmayalım ki bu oyun sadece Türkiye’ye oynanmıyor, bu oyunun tüm bölge için oynanmaktadır. Senaryolar yazılmış, oyuncular yerlerini almış durumunda. Ancak film nasıl biter o bize ve oyuna gelip gelmememize bağlıdır.

                                Ali Haydar
                               13.12.2015