Sağlık Eski Bakanlarımızdan Prof.Dr Salih Ragıp Üner

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Salih Ragıp Üner 2 Ekim 1914 tarihinde Nevşehir’de dünyaya gelmiştir.Babası Nevşehir "Mekteb-i İdadi" Hüsnühat öğretmeni ve Nevşehir Tahrirat Katibi, Mehmet Avni Beydir. Annesi Feride Hanım'dır.

Prof. Dr. Salih Ragıp Üner, Nevşehir'in yetiştirdiği önemli simalardan birisidir. Sağlık hizmetlerinin Ankara ,İstanbul gibi büyük kentlerde toplandığı dönemde Nevşehir’den Ankara’ya yolu düşen tüm hasta yakınlarına yardımcı olduğu dilden dile anlatılagelmektedir.

Nevşehir ve siyaset denildiğinde akla gelen ilk isimlerden birisi de kuşkusuz Prof. Dr. Salih Ragıp Üner’dir. İstanbul Tıp Fakültesini bitirmiştir. Meslek yaşamını sırasıyla Edirne Belediye Tabipliği, Ankara Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Fizyoloji Klinikleri Asistanlığı ve Klinik Doçentliği, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Profesörlüğü ve Klinik Direktörlüğü, Türkiye Ulusal Verem Savaş Derneği 2. Başkanlığı, Ankara ve İzmir Verem Savaş Dernekleri Genel Sekreterlikleri, UNESCO Halk Sağlığı Milli Komitesi Ankara Şubesi Kuruculuğu, İzmir UNESCO Halk Sağlığı Genel Sekreterliği şeklinde sürdürmüştür. Siyasi yaşamına ise Kurucu Meclis Bakanlar Kurulu Üyeliğini (6 Ocak 1961 – 25 Ekim 1961) üstlenerek başlamıştır. O yıllarda var olan Cumhuriyet Senatosu Cemal Gürsel tarafından seçilen üyeliği (20 Kasım 1961 – 15 Şubat 1966), Cevdet Sunay tarafından seçilerek Senato üyeliği (16 Nisan 1966 – 05 Haziran 1972) yapmıştır.

Yine yapılan seçimle senatoda Nevşehir ilini temsile yetkili kılınmıştır (5 Haziran 1977 – 12 Eylül 1980). Yine yapılan seçime AP (Adalet Partisi) saflarında katılarak TBMM 4. (XV) Dönem Nevşehir Milletvekilli seçilmiştir. 24. ve 25. Hükümette Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı, 30. Hükümette İçişleri Bakanlığı yapmıştır.

Kendisinin tüm Nevşehirli seçmenlere eşit yaklaşması ve sağlık sorunu olan Ankara’da kendisine başvuran herkesle ilgilenmesi sebebiyle yöre halkı tarafından sevilmiş ve benimsenmiştir. Özellikle sağlık alanında Nevşehir ve ilçelerinde bazı sağlık kuruluşlarının kurulmasında ve sağlık tesislerinin geliştirilmesinde katkısı olmuştur.

31 Ağustos 1994 tarihinde yaşamını yitiren Üner, evli ve üç çocuk babası idi.

Sayın Üner’in Ankara Ulus Konya Sokakta bulunan muayenehane ve ofisi Ankara’ya yolu düşen Nevşehirlilerin uğrak yerlerinden biriydi.

Prof. Dr. Salih Ragıp Üner, 05.09.1960 ile 20.11.1969 arasında Sağlık Bakanlığı, 30 Temmuz 1969 ile 03 kasım 1969 arasında İçişleri Bakanlığı yapmıştır.Prof. Dr. Salih Ragıp Üner Nevşehir doğumlu Cumhuriyet döneminin ilk bakanlarından birisidir. Prof. Dr. Nusret Fişek ile birlikte Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi ile Türkiye’de Doğum Kontrolünün Uygulaması Üzerine Bir İnceleme isimli kitapları vardır. Sağlıkla ilgili makale ve yayınlarının yanı sıra Nevşehir hakkında yayınlanmış, Nevşehir’i tanıtan yazı ve makaleleri de bulunmaktadır.

Sağlık Bakanlığı döneminde o dönem Derinkuyu Belediye Başkanı olan Hakkı Atamulu’nun talebi üzerine Derinkuyu Yer Altı Şehrinin turizme açılmasında katkıları olmuştur.

Nevşehir ve Ankara’da Salih Ragıp Üner adını taşıyan mahalle, cadde ve okullar bulunmak-tadır.