Ülkemizde her yıl 03-09 Eylül tarihleri arasında Halk Sağlığı Haftası kutlanmaktadır. Bu haftanın amacı halk sağlığının ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamaktır. 

Halk sağlığı, bireyi sağlıklı ve üretken bir şekilde tutarak toplumsal gelişmeyi sağlamayı hedefler. Bu hedefe ulaşmak amacıyla bireylerin sağlıklarını korumak ve geliştirmek için gereken tüm sağlık hizmetlerini sunmak esastır. Koruyucu hekimlik çalışmalarını yaygınlaştırmak, eğitimler düzenleyip toplum bilincini artırarak hastalıkları meydana gelmeden önlemek ve hayat standardını yükseltmek, halk sağlığı çalışmalarının temel amaçlarındandır. 

Yaşamın ilk anlarından itibaren her vatandaş hekimden hizmet almaya başlamaktadır. Aile sağlığı merkezlerinde hizmet veren hekimler, daha bebeklik çağında aşılama faaliyetleri ile başlayan koruyucu sağlık hizmetlerini bir ömür boyu sürdürmektedir. Bu yapılanma ile her birey sağlığı ile ilgili konularda hizmet alabileceği bir uygulamaya kavuşmuştur. Pandemi sürecinde özellikle bulaşıcı hastalıklarla ilgili uygulamalar daha da önem kazanmıştır. 

Bulaşıcı hastalıklarla mücadelede hedef; hastalıkların ortaya çıkışını engellemektir. 7 gün 24 saat boyunca bulaşıcı hastalıklara yönelik izleme yapmakta, herhangi bir salgın tehlikesi durumunda süratle harekete geçerek salgın kontrol çalışmalarına başlamaktadır. COVID-19 pandemi sürecinde de özel ekiplerle çok titiz bir çalışma yürütülmektedir. 

Kesin veya olası COVID-19 enfeksiyonu olan bir kişi ile damlacık enfeksiyonuna yönelik korunma önlemleri alınmadan yakın temas etmiş olan kişiler, son temaslarından sonraki 14 gün boyunca; özellikle ateş ve solunum semptomları açısından telefon ile sorgulanarak izlenmeli, gerekir ise ev ziyareti yapılmalıdır. Temaslı takibi İl/İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından organize edilir ve yürütülür. 

Temaslı veya yakın temaslılarda 14 günlük takip süresi içerisinde ateş ve/veya solunum semptomları (öksürük, nefes darlığı) gelişirse tıbbi maske (cerrahi maske) takarak sağlık kuruluşuna başvurması sağlanır. Sağlık kuruluşuna başvuran hastalar olası vaka durumuna göre yönetilir. 

Birçok hastalıktan korunmak için; sağlıklı beslenmek / hareketsiz bir yaşamdan kaçınmak / düzenli uyumak / sigara ve alkolden uzak durmak gereklidir.  

Sağlık kurumları, halk sağlığı için özverili bir biçimde görev yaparken; bireylerde, halk sağlığı için üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmelidir.   

Bu satırlar; T.C. Sağlık Bakanlığı ( https://www.saglik.gov.tr/TR,1548/halk-sagligi-haftasi-kutlandi.html ve  https://covid19.saglik.gov.tr/TR-66339/temasli-takibi-salgin-yonetimi-evde-hasta-izlemi-ve-filyasyon.html )  kaynaklarından yararlanılarak hazırlanmıştır. 

-Toplumsal Farkındalık-