İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, ülkemiz genelinde Nisan ayının ilk haftasında kutlanan kanser haftası nedeniyle hastalıkla ilgili bilgilendirmede bulundu. 
Açıklamada; “Nisan ayının ilk haftası her yıl ülkemizde ‘Kanser Haftası’ olarak kutlanmaktadır. Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara denir. Genel anlamda ise kanser vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100'den fazla hastalık grubudur. Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar. Kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan kanser ile mücadelede hedef 2020 yılına kadar Ülkemizde 65 yaş altı nüfusta tüm vücut kanserlerini , 2030 yılına kadar da akciğer kanserlerini %25, tüm vücut kanserlerini ise oranında azaltmaktır. Bu hedeflere yönelik olarak halkın kanser konusunda bilgi ve bilinç düzeyinin yükseltilmesi özel bir önem arz etmektedir. Bir hastalıktan korunmak için o hastalığın nedenlerinin bilinmesi önemlidir. Bugün kanserin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kanser hastalığı için iki grup risk faktörü vardır. Kanser için risk faktörleri yaşam şekillerine, yaşa, cinsiyete ve aile öykülerine bağlı olarak değişir. Bir başka risk grubu ise çevresel faktörlerdir. Bunlar; Sigara, alkol kullanımı,
-Uzun süre ve tehlikeli saatlerde güneş altında kalma,
-Aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma,
-Bazı kimyasal maddeler (katran, benzin, boya maddeleri, asbest v.b.)
-Bazı virüsler
-Hava kirliliği
-Radyasyona maruz kalma,
-Kötü beslenme alışkanlığı şeklinde sıralanabilir.
Kanser bazen hiç belirti ve bulgu vermeyebilir, bu yüzden aşağıdaki belirtilere dikkat etmeli;
-Rahim ve makattan gelen normal olmayan bir kanama veya akıntı
-Memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler
-İyileşmeyen yaralar, Uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük, Yutkunma güçlüğü ve hazımsızlık
-Ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği, yara...
-Büyük ve küçük abdest yapmakta ki değişiklikler görüldüğünde hiç vakit kaybetmeden bir hekime müracaat etmelidirler.
Önce kanserden korkmamayı öğrenmeliyiz. Korku doktora gitmeyi önler ve hastalığın iyileştirilmesini engeller. Hiç rahatsızlık duymasak da yılda bir kez mutlaka genel kontrolden geçmeliyiz. Kanserin iyileştirilir bir hastalık olduğunu unutmamalıyız. İyileşme oranı kanserin erken teşhisi ile doğru orantılıdır. Kansere karşı alınacak önlemlerde, yapılacak savaşta temel ilke; kanser oluşumunu azaltabilecek önlemleri hayata geçirebilmek, erken tanı konabilen kanserleri tarayabilmek ve böylelikle hastaların yaşam kalitesini arttırabilmektir. Kanser tanısı ne kadar erken konursa, tedavisi o kadar erken başlar ve kanser tedavisi ne kadar erken başlarsa tedavinin başarıya ulaşma şansı da o kadar yüksek olur. İlimizde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde Kanserin erken dönemde tanısı ve tarama faaliyetleri konusunda vatandaşlarımız gerekli bilgilere rahatlıkla ulaşabilirler ve gerekli taramaları yaptırabilirler. Kanserde Erken Tanı Tedavi şansını artırır, tedaviyi kolaylaştırır, tedavi giderlerini azaltır, doku ve organ kaybını önler, sakatlık bırakmaz, hayat kurtarır” denildi.