Atatürk Üniversitesi başkanlığında, Yükseköğretim Kurulu, Kazablanka Hassan II Üniversitesi, Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı ortaklığı ile düzenlenen 6. Avrasya İpekyolu Üniversiteleri Konsorsiyumu (Eurasian Silk Road Universities Consortium- ESRUC) yıllık toplantısı, 01-04 Ekim 2015 tarihleri arasında Fas’ın Kazablanka kentinde yer alan Kazablanka Hassan II Üniversitesinde düzenlendi.

Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç ve Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Doç. Dr. Neşe Yalçın’ın katıldığı toplantıda, Kazablanka Hassan II Üniversitesi ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi arasında karşılıklı işbirliği protokolü de imzalandı.

Fas Türkiye Büyükelçisi Dr. Ethem Barkan Öz’ün konuşmasıyla başlayan toplantıda genel olarak Doğu-Batı ve Bilim konularına değinildi. YÖK Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bulut’un konuşması ile devam eden ve 20’ye yakın ülkeden bilim insanlarının  katılımıyla gerçekleşen toplantıda gündem; Doğu-Batı düşünce dünyasındaki ilmin Doğu’ya kaymasıyla birlikte Türkiye’nin yerini alması oldu.

Ev sahibi ülke adına konuşma yapan Kazablanka Hasan II Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Mansouri de, 6.sı düzenlenen Konsorsiyumun bu yılki temel konusunun; ekonomi, bilim-din-kültür alanında Doğu ve Batı arasındaki diyalog olduğunu belirtti. Bu diyalogun; insanlığa yeniden önemli katkılar sunabilmesi yanında; sürdürebilir bir gelişmişlik için bilim ve akademi merkezinde oluşmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç’ın oturum başkanlığını yaptığı toplantıda Fas Milli Eğitim ve Yükseköğretim Bakanı Sayın Jamila El Moussali de  konuşmasında, ESRUC tarafından ortaya konulan görüşlerin gerçekleşmesi için İpekyolu’nda yer almış olan kadim kültürlerin canlandırılmasının bilimsel ehliyetle gerçekleşebileceğine vurgu yaparak, üniversitelere bu anlamda ciddi görevler düştüğünü ifade etti.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ise, “İpekyolu’nda yer almış olan kadim kültürlerin canlandırılması”  ilgili çalışmalarda her zaman  işbirliği içinde olacaklarını ifade etti.