3900 üyesi ile Göğüs Hastalıkları alanında en büyük ailesi olan Türk Toraks Derneği tarafından, 3-6 Eylül 2015 tarihleri arasında Perissia Otel, Kapadokya’da ‘Çocukluktan Erişkinliğe Obstrüktif Akciğer Hastalıkları Sempozyumu” düzenlendi. 
Düzenlenen Sempozyumda, hem dünyada hem de Türkiye'de yaşam kalitesini ve süresini etkileyen en önemli hastalık gruplarından biri olan ‘obstruktif akciğer hastalıklarının çocukluktan erişkinliğe uzanan seyri tartışıldı’
Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Arzu Yorgancıoğlu, "4 bin 500'e yakın üyesi olan Akciğer Camiası olan en büyük derneğiz. Sağlığın sosyal belirticilerine duyarsız kalmıyoruz. Solunum hastalıkları önlenebilir ve korunulabilir hastalıklardır. Bu hastalıkların çocukluk döneminden başladığı ve erişkinlikte ortaya çıktığı görülmektedir. Bu sempozyumda çocukluk dönemindeki etkilerden başlayıp yetişkin bir insan nasıl astım ve koah olur? Sorularının cevabını bulmaya çalışacağız. Bu iki hastalık çok önemli hastalıklardır" dedi.
Gazi Üniversitesi KOAH Çalışma Grubu Başkanı, Çocukluktan Erişkinliğe Obstrüktif Akciğer Hastalıkları Sempozyumu Düzenleme kurulu üyesi Prof. Dr. Nurdan Köktürk ise, "Aslında KOAH bir erişkin hastalığı değil. KOAH’ı iyi sorgulamak istiyorsanız çocukluk öykülerine bakmanız gerekir. Bebek henüz dünyaya gelmeden önce anne sigara içmiş mi bebek karnında iken anne sigara içmiş mi ? Babaanne anneanne sigara içmiş mi? Eğer anne gebe iken on tane sigara içiyorsa, bazı kadın doğumcular bir tane sigaraya izin verebilir. 10 yıl sonra KOAH olma şansı yüksek olur. Sigaranın güvenli sayısı yok, sigara hiçbir zaman önerilmez bir tanesi bil zararlıdır" diye konuştu.
Hacattepe Üniversitesi Göğüs Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Astım, Alerji Çalışma Grup Başkanı Prof. Dr. Gül Karakaya da, "Dünyada yaklaşık 300 milyon astım hastası var, bunun on yıl içerisinden 400 milyona çıkması bekleniyor. Nüfusun 5 ila 10’nu astım hastası. Her yüz çocuktan 10 -12 sinde yetişkinlerde ise yüz kişiden 5 ila 7 sinde astım hastası görünüyor, Astım genelde çocukluk döneminde başlıyor. Ancak yetişkinlerde de başladığı görünüyor. Tedavi ile kontrol altına alınabilir, genelde toplumda astım alerjik olarak bilinir ancak yarısı alerjiktir, gelişiminde pek çok faktör etkilidir. Bunda en önemli şey kalıtımdır, ailede astım olması önemlidir bunun yanında hava kirliliği gebelikte annenin maruz kaldığı kimyasallar. Çocuğun doğduktan sonra sigaraya muhatap olması sık görülmekle birlikte ilaç ile tedavisi olan bir hastalıktır. Türkiye’de ise nüfusun yüzde beşi ile onu arasında astım hastası vardır. Buna göre 4 - 5 milyon arasında astım hastamız vardır" ifadesinde bulundu.
Türk Toraks Derneği Çocuk Hastalıkları Grup Başkanı Prof. Dr. Fazliet Karakoç ise, "Son 40 50 yılda solunum yolları hastalıkların ciddi bir artış var. Bu artışın bir çok nedeni bulunuyor, hastanelere gelen çocukların 0-6 yaş grubu çocuklara baktığımız zaman her yüz çocuktan 50-60'nın solunum yolu hastalıkları nedeniyle geldiğini görüyoruz. Daha büyük çocuklarda ise astım sıklığı yüzde on civarındadır. Bu hastalığın oluşumunu önlemede sigara kullanımı çok önemlidir, güvenilir bir sigara miktarı yoktur. Örneğin annesi sigara içmese bile ananenin sigara içmesi çocuğun astım olma sıklığını artırır. Çocuklukta sigaraya maruz kalanlar astım hastalığı ileriki yaşlarda ise KOAH hastalığına yakalanma şansı yüksektir. Sağlıklı yaşam egzersiz ve D vitamini alma hastalığın önlenmesinde etkilidir. Kistik Fibrozis bu çok bilinen bir hastalık değil, ama Türkiye de yeni doğan tarama programına alındı. Bebekler doğduklarında topuk kanı alınıyor genetik hastalıkların belirlenmesi ve önlenmesi için kistik fibrozis bu hastalıklardan biridir. Topuk kanında bazı değer yüksek olursa Kistik f-Fibrozis çocukta çıkabilir. Bu hastalık çocuklarda büyüme geriliği, isallere neden oluyor" dedi.