Aktivitesiz Halk Sağlığı Haftası

NEVŞEHİR(MHA) İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, kamuoyuna bir basın açıklaması ile duyurduğu halk sağlığı haftasında tek bir etkinlik yapamadı.

Halk Sağlığı İl Müdürünün yazılı bir açıklaması ile geçiştirilen halk sağlığı haftası dolayısıyla herhangi bir etkinlikte bulunulmaması haftaya ve bu hafta nedeniyle verilebilecek mesajlara halkın da pek ihtiyacı olmadığını gözler önüne serdi.

O Açıklamada; “Ülkemizde Halk Sağlığının önemini vurgulamak amacıyla; her yıl Eylül ayının ilk haftası, “Halk Sağlığı Haftası” olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu yıl 08-12 Eylül 2014 Halk Sağlığı Haftasının teması Sağlık Bakanlığı tarafından “Sağlıklı Beslenelim, Hareket Edelim, Huzurlu Yaşayalım” olarak belirlenmiştir. Günümüzde çevresel değişimin giderek hızla artması, özellikle gelişmiş ülkelerde insanın psikolojik ve sosyolojik yapısını önemli ölçüde etkilemekte olup, bireyleri daha az hareket etme ve daha çok yeme durumuna getirmektedir. Çoğu kişi gün boyu oturarak çalışmakta, zamanlarının büyük çoğunluğunu saatlerce televizyon seyrederek ya da bilgisayar başında geçirmekte ve bu arada yiyecek bir şeyler atıştırmaktadır. Bu da modern dünyanın gelişmişliğine paralel olarak bize kazandırdığı olumsuz bir davranıştır. Bu bağlamda bireylerin harcadıkları enerji, aldıkları enerjiden daha az olmaktadır. Bu da vücuttaki yağ kitlesindeki artışa ve şişmanlığa yol açmaktadır. Şişmanlık (obezite) günümüzde çok karşılaşılan bir sorun haline gelmiştir. Dünya genelinde 1 milyar kadar yetişkin bireyin vücut ağırlığının fazla olduğu ve bunlardan 300 milyonunun da obez olduğu saptanmıştır. Bu durum koroner kalp hastalıkları, diyabet gibi birçok kronik hastalığın oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Ülkemizde Bakanlığımızca yapılan “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010” ön çalışma raporuna göre obezite sıklığı %32 oranında bulunmuş olup, erkeklerde %20,5; kadınlarda ise % 41,0 olarak saptanmıştır. Obeziteye neden olan en önemli faktör; yanlış beslenme alışkanlığı ve aktivite yetersizliğidir. Optimal sağlık için yaşamın her döneminde Yeterli ve Dengeli Beslenme temel unsurdur. Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır. Aynı zamanda birçok ülkede fiziksel aktivite yetersizliğinin şişmanlık için önemli bir etken olduğu sonucuna varılmıştır. Düzenli fiziksel aktivitenin sağlıklı kilonun sürdürülmesinde, dayanıklılığın artmasında, güç ve esnekliğin artmasında önemli bir etken olduğu bilinmektedir. Günde 2-5 km yürüyüş enerji dengesinin sağlanmasını önemli ölçüde etkilemektedir. Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak sağlıklı, aktif ve huzurlu günler geçirmeniz dileğiyle” ifadelerine yer verildi.