Bel ağrısı pek çok kişinin ortak şikayetlerinden biri. Ancak her bel ağrısı mutlaka doktor ziyareti gerektirmeyebilir. Çoğu zaman ağrıyı kendi kendinize de geçirebilir ve günlük yaşantınıza dönebilirsiniz.  Elbette bel ağrısının nasıl dineceği ağrının nedeni ile de yakından ilgilidir. Bir yaralanma ya da aktivite nedeniyle kaslar gerilmişse soğuk kompres, ağrı kesici ve kısa dinlenmeler işe yarayacaktır. Gün içinde oturuş şeklinin bozuk olması ya da kötü bir yatak yüzünden beliniz ağrıyorsa buna göre önlemler almanız gerekecektir.
Bazen de durum açıkça son derece ciddidir. Kötü bir yaralanma, düşme ve darbe söz konusu olabilir. Uyuşma hissi, güçsüzlük, idrara çıkmada sorun, ateş, bacaklarda karıncalanma gibi belirtiler varsa hemen bir doktordan randevu almanız gerekir. ‘Beyin ve sinir cerrahisi‘, ‘fiziksel tıp ve rehabilitasyon’ veya ‘ortopedi ve travmatoloji’ uzmanları bel ağrınızla ilgili size yardımcı olabilecek doktorlardır.
Bu makalemizde daha çok olağan ve orta şiddetteki bel ağrılarından söz edeceğiz.

Aşağıda bel ağrısını evde geçirmek için önerilen yöntemlere bir göz atalım:

Hareket etmeye devam edin. Beliniz ağrıdığı için doğal olarak hareket etmekten kaçınmaya çalışacaksınız. Ancak yapılan araştırmalarda bazı tip bel ağrıları için hareketsizliğin ve özellikle de yatak istirahatinin durumu daha da kötüleştirdiği görülmüştür. Yatak istirahati iyileşme sürecini yavaşlatıp kasları gerebilir, zayıf düşürebilir ve ağrıyı arttırabilir.

Rahat bir pozisyon bulun. Dinlenirken, hangi pozisyonunda rahat ettiğinizi ve ağrınızın dindiğini keşfetmelisiniz. Beli ağrıyan pek çok kişi dizler bükük şekilde sırt üstü uzanmanın işe yaradığını belirtmiştir. Bu pozisyonda kalça altına bir yastık da yerleştirebilirsiniz. Ağrıyı hafifletecek bir diğer pozisyon da, yan yatıp dizleri bükmek ve bacaklar arasına bir yastık yerleştirmek olabilir.

Sıcak veya soğuk kompres yapabilirsiniz. Bel ağrısında eğer bir yaralanma, zedeleme söz konusuysa ilk 48 saat için önce  soğuk kompres önerilir. Çünkü sıcak iltihabı azdırır. 48 saat sonra dilerseniz sıcak komprese geçebilirsiniz. Soğuk kompres ağrıyı hafifletir, sıcak kompres ise gergin kasların gevşemesine yardımcı olur. Sıcak ya da soğuk kompresi saat başı, 15 dakika süreyle uygulayabilirsiniz. Bazı kişiler dönüşümlü olarak her ikisini de uygulamanın daha iyi geldiğini belirtmiştir.

Soğuk kompres yapmak için bir buz torbası ya da buzluktan çıkaracağınız dondurulmuş gıda paketini kullanabilirsiniz. Sıcak kompres içinse sıcak su dolu bir şişe kullanabilirsiniz. Sıcak kompreslerde dikkatli olun ve kendinizi yakmamaya dikkat edin. Sıcak şişeyi ya da sıcak su kabını ince bir havluya sarabilirsiniz. Ilık bir duş da sıcak kompres yerine geçebilir. Ayrıca eczanelerde hem sıcak hem soğuk şekilde kullanabileceğiniz jel dolu komprespaketleri de satılmaktadır.

Basit ağrı kesicileri deneyin. Eczanelerde satılan iltihap giderici, kas gevşetici veya ağrı kesici basit ilaçlar ağrıyı hafifletip hareketlerinizin kesintiye uğramamasına yardımcı olabilir. Ancak başka bir hastalığınız yüzünden ilaç kullanıyorsanız (diyabet, tansiyon vb.) reçetesiz satılsa bile ağrı kesici vb. ilaçları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Her ne olursa olsun ilacın kullanma talimatına da harfiyen uyun. Kendi kendinize dozaj veya kullanım süresi belirlemekten kesinlikle kaçının.

Rahatlayın. Kulağa ilk başta gerçekçi gelmeyebilir ama unutmayın ki eğer gergin kaslar nedeniyle bel ağrısı çekiyorsanız, stres altında olmak sadece daha çok gerilmesine ve ağrının süresinin uzamasına yol açar.  Bel ağrısına rağmen pozitif bir tutum benimseyenlerin ağrıyı çok daha çabuk atlattıkları klinik araştırmalarla da tespit edilmiştir. Çeşitli nefes teknikleri, dinlenme, basit egzersizler ve kafanızı bel ağrısının stresinden uzaklaştıracak diğer yöntemler de iyileşmenizi hızlandıracaktır.

Şiddetli Bel Ağrısını Geçirmek

Şiddetli bel ağrılarında sırt üstü uzanıp dizlerinizi bükün ve alt bacaklarınızı bir sandalye ya da tabureye dayayın. Belinizin altına buz torbası yerleştirin ve bu sırada bir ağrı kesici de alabilirsiniz. (Ağrı kesici almanızda tıbbi bir sakınca yoksa.) Bu şekilde bir süre bekleyin ve bel bölgesindeki sinirlerin yatışmasına izin verin.

Kendiniz için en iyi pozisyonu bulmaya çalışın. Ağrı kaslarınızı işlevsiz bırakır ve kaslarınız omurgayı gerektiği şekilde düz tutmanıza yardımcı olamaz. 7- 8 santimlik geniş bir kemer ile bel çevresini sıkıca sardığınızda omurga dengelenir ve böylece ağrının dinmesi de sağlanır. Ağrının biraz olsun azalmasından faydalanarak omurganızı kendiniz düz bir şekle getirebilirsiniz. Ayrıca eczanelerde bel ağrısı için özel olarak üretilmiş bel ağrısı kemerlerini de deneyebilirsiniz.

Ağrı azaldığında belinizi tıpkı yerdeki pozisyonda olduğu gibi desteklemek koşuluyla bir sandalyeye oturmayı deneyebilirsiniz. Ancak beldeki sorunun türüne göre bazı kişiler omurgayı sandalye arkasına dümdüz dayayarak rahatlarken, diğerleri beli bir havlu ya da buz torbasıyla desteklediklerinde daha rahat edecektir.

Bel Ağrısını Gideren Hareketler

Hafif ve ya orta şiddetteki bel ağrısını gidermek için -kendinizi zorlamamak şartıyla- aşağıdaki videolarda önerilen egzersizleri de deneyebilirsiniz. Eğer herhangi bir çekinceniz varsa, bel ağrısı olanların yapabileceği egzersizlerle ilgili ilk önce doktorunuza danışabilirsiniz.

Ağrıdan kurtulmak dışında düzenli egzersiz yaparak vücudunuzdaki kasları güçlendirmek veya duruşunuzu düzeltmek belinizin daha az sorun çıkarmasını sağlayacaktır. Yürüyüş, yoga veya yüzme bel için önerilen diğer egzersizler  arasındadır.

Aldığınız çeşitli tedbirlere rağmen, 1 – 1,5 aylık bir süre zarfında eğer bel ağrısı şikayetiniz dinmiyor, sık tekrarlıyor veya bel ağrısı günden güne daha şiddetleniyorsa bir doktora başvurmayı ihmal etmeyin.

Bel Ağrısı Nedenleri

Bel ağrısının nasıl geçeceği aslında ilk başta bel ağrısının neden kaynaklandığı ile yakından ilgilidir. Sorunun kaynağını bilmek ağrıyı hemen dindirmese bile tekrarlamamasına yardımcı olur.

Bel ağrısı deyince çoğu kişinin aklına hemen ‘fıtık’ gelir ama aslında bel ağrısı daha çok duruş bozuklukları ya da kas spazmları nedeniyle meydana gelir. Fazla kiloların bel ağrısına yol açmasına da sık rastlanır. Başka pek çok vak’ada ise kesin bir neden belirlenemez. Konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için ‘Bel Ağrısı Nedenleri‘ konulu makalemize bir göz atabilirsiniz.

Kaynaklar
Kaynak: Neden olur 


Bel ağrısı genel olarak bir hastalıkla ya da özel olarak bir yaralanma durumu ile direkt bağlantısı olmayan, ancak sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Bir haftadan uzun süren bel ağrıları genellikle bir ay içerisinde kendi kendine azalır.

BEL AĞRSINI GİDERMEK İÇİN BUNLARI DENEYİN

- Bel ağrısını engellemek için ağırlık kaldırırken, masa başında otururken, spor yaparken vücudunuza doğru şekil vermeli ve belinize yüklenmemelisiniz. 
- Bazı egzersizler ile bu bölgede bulunan kasları güçlendirerek ağrıları hafifletmeniz mümkün.

- Rahatsızlığın ilk 24-48 saati içinde ağrıyan bölgeye 5-10 dakika süreyle soğuk kompres uygulaması (havluya sarılmış bir buz torbası) yapabilirsiniz.

- Eğer ağrı birkaç gün içinde iyileşmiyorsa ağrıyan bölgeye sıcak kompres uygulayabilirsiniz.

- Hareket etmeye devam edin ancak belinizi koruyun. Ani dönüşlerden veya bükülme hareketlerinden kaçının. Olabildiği kadar yatak istirahatinden kaçının.

- Bir saat oturduktan sonra 10 dakika kalkıp dolaşmalı değişik hareketler yapılmalı

- Duruş oturuş bozukluklarına dikkat edilmeli

- Cereyan, klima gibi etkenlere maruz kalınmamalı 

- Eğer ağrı 1 hafta sonrasında hala yoğunluğunu kaybetmemişse bir ortopedi veya fizik tedavi uzmanından randevu alın.
BEL AĞRISI SIRASINDA EGZERSİZ
Bel ağrısı çekmekte olduğunuz sırada egzersiz yapmak kendinizi daha kısa sürede iyi hissetmenizi sağlar ve bel ağrısının daha şiddetlenmesini önler. Ancak, hafif ya da orta şiddette bel ağrınız varsa belinize çok fazla yüklenmeden:
• Kısa yürüyüşler,
• Esneme ve gerilme egzersizleri,
• Kondüsyon bisikleti kullanmak,
• Yüzmek gibi egzersizleri yapabilirsiniz.