Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdullah İnci, Nevşehir'de bir hastanın boğazından canlı sülük çıkarılmasına ilişkin olarak, açık bir kaynaktan gelen içme suyunun içerisinde sülük olabileceğini ve küçük olduğu için hastanın vücuduna girerek kan emebileceği bir bölgeye yapışabileceğini söyledi.

İnci, insanların pikniğe gittikleri alanlarda ve umuma açık yerlerde kullandıkları ya da içtikleri suyun kalitesine dair herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını belirtti.
Bu suların halk sağlığını tehdit eden birçok mikroorganizmayı barındırabileceğini ifade eden İnci, şöyle devam etti:

"Açık bir kaynaktan gelen içme suyunun içerisinde sülük de olabilir. Bu muhtemelen erken gelişme döneminde vücuda girmiş ve kan emebileceği bir bölgeye yapışmıştır. Özellikle kırsal bölgelerde su kaynaklarının azaldığı dönemlerde sülük enfeksiyonları sıklıkla görülür. Sülükle enfekte hayvanlar, kırsaldaki çeşme gibi insanların da su içtikleri yerlere bunları bulaştırmış olabilirler. Sülükler bunun gibi riskli kaynaklardan su içen insanlara da bu sırada tutunabilir. Bu kişi de muhtemelen sülük küçük olduğu için su içerken sülüğü de fark etmeden yutmuştur."

İnci, yemek ve soluk borusu gibi kıkırdak dokularda kan dolaşımının zayıf olduğuna dikkati çekerek, "Ancak sülük yapıştığı kıkırdak doku üzerinde yangı oluşturur. Bu da o bölgede kanlanmayı artırır. Bu sayede uzun süre oradan beslenebilir. Büyüyene kadar da zaten fark edilmeyebilir. Yangıdan dolayı hastanın boğazında rahatsızlık olmuştur ama o da faranjitle karıştırılmış olabilir. Zaten sülük büyüyüp, hastanın nefes almasını zorlaştırana kadar da boğazda olduğu farkedilmemiştir" diye konuştu.

"Amipler beyinde büyük hasara neden oluyor"

Piknik alanlarından veya umuma açık yerlerde kullanılan ya da içilen sulara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan İnci, şöyle konuştu:

"Bu sular halk sağlığını tehdit eden birçok mikroorganizmayı da barındırabilir. Bunların başında zoonotik karakterli 'cryptosporidiosis' dediğimiz hastalığa yol açan türler gelmektedir. Bunlar kimyasal ilaç uygulamalarından ve antiseptik uygulamalarından etkilenmeyecek seviyede dirençli tek hücreli canlılar (protozon) grubudur. Akut enterit (ince bağırsağı etkileyen iltihabi süreç) olgular da bireylerde ağır enfeksiyonlara yol açabilir. Bu, tedavi noktasında da inatçı olan bir parazit grubudur. Bunların dışında merkezi sinir sisteminde, beyinde büyük hasarlara neden olan serbest amiplerden 'Naegleria fowleri' gibi protozoon patojenler yine dere yataklarındaki su birikintilerinde veya umuma açık kontrolsüz ya da yeteri kadar hijyen sağlanamayan havuzlarda suya girenlerde enfeksiyonlara yol açabilmektedirler. Bu konulara insanımızın duyarlılığını sağlamamız gerekiyor.'

"Her su kaynağının başında piknik yapılmaz"

Prof. Dr. Abdullah İnci, pikniğin ruhsatlı, çevre düzenlemesinin maksimum düzeyde yapıldığı, hijyenik su kaynaklarının, tuvalet imkanlarının düzenli olduğu hijyenik alanlarda barbekü şeklinde yapılmasını tavsiye ettiklerini belirterek, 'İnsanımızın her ağaç gölgesinde ya da her su kaynağının başında piknik yapılmayacağını bilmesi gerekir' dedi.

İnci, bu konuda yerel yöneticiler başta olmak üzere tüm idarecilerin hassasiyet göstermelerini istediklerini kaydetti.

Nevşehir'de boğaz ağrısı ve ses kısıklığı şikayeti ile hastaneye giden Hakkı B'nin (26) boğazından, 12 santimetre uzunluğunda canlı sülük çıkarılmış, sülüğün vücuda araziden içilen kaynak suyu ile girmiş olabileceği belirtilmişti.