Gebeliği olumsuz etkileyebilecek riskler gebelik sürecinde ortaya çıkabileceği gibi gebelik öncesi dönemde de olabilmekte ve gebelikle ağırlaşarak anne ölümüyle sonuçlanabilmekte.
Ayrıca 15-49 yaş kadın ve gebe izlemlerinde risk değerlendirmesi yapılması, gerekli tedavinin planlanması açısından önemli. Önlenebilir anne ölümüne neden olan riskli durumların tespit edilmesi ve yönetilmesine ilişkin Bakanlığımızca “Riskli Gebeliklerin Önlenmesi Programı başlatıldı.
Anne ölümlerinin önlenmesinde (gebelik, doğum, lohusalık )erken dönemde risk tespiti önem arz etmekte olup erken teşhis,erken müdahale ve uygun tıbbi karar kadının hayatını kurtarmakta.
Bu kapsamda Hacıbektaş ilçesine bağlı Büyükburunağıl köyünde ikamet eden Gülşen Kırsay isimli gebe Aile Hekimliği birimi tarafından  riskli olduğu tespit edildi.Hacıbektaş Toplum Sağlığı Merkezinde görevli personeller tarafından riskli gebelere yönelik rutin olarak yapılan aylık ev ziyaretinde gebenin kanamasının olduğu tespit edilip, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğüne bildirildi. Evde Sağlık Hizmetleri aracı tarafından gebe evinden alınarak Nevşehir Devlet Hastanesine getirilerek muayenesi ve gerekli tahlilleri yaptırıldı.
Annenin ciddi hayati tehlikesi olduğundan zamanında gerekli müdahale yapıldı, hastaneye yatırılarak hayatı kurtarıldı. Anne ve bebek hayatı için çalışmaları devam edecek.