Sağlık Bakanlığı Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planı kapsamında bilinçli ilaç kullanımı konusunda halka farkındalık oluşturmak amacıyla Kozaklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde görevli Eczacı Buse Ülger tarafından akılcı ilaç kullanımı hakkında hasta ve yakınlarına bilgi verildi.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyuncunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, advers olay görülme sıklığının artmasına, tedavi maliyetlerinin artmasına neden olur.

Akılcı İlaç Kullanımı, bir hastalığın önlenmesi, kontrol altına alınması veya tedavi edilmesi için bir ilacın kullanılmadan önce mutlaka 5 yönden doğru olduğundan emin olmak.

Doğru ilaç, Doğru kişi için, Doğru miktarda, Doğru zamanda, Doğru şekilde (yutma, çiğneme gibi).

Akılcı İlaç Kullanımı İçin; İlaç, hekim önerisi ve eczacının uyarısı doğrultusunda kullanılmalı, İlaçların nasıl kullanılacağı ve saklanacağı tam olarak öğrenilmeli ve eksiksiz olarak uygulanmalı, Dalgınlıkla ilacın alımıyla ilgili unutkanlık gelişebileceğini düşünüyorsanız hatırlatma için bazı düzenlemeler yapılabilir.

Hekim ve eczacı ile görüşüldüğünde, en son kullanılan ilaçlar belirtilmeli, Bünyedeki alerjik durumlar sağlık personeline bildirilmeli, İlacın yan etkileri konusunda hekim ve eczacıdan bilgi alınmalı, İlaç kullanımı yarıda kesilmemeli, İlaç kullanırken alkollü içkiler tüketilmemeli, Hamilelik süresince ve emzirme döneminde hekime danışmadan hiçbir ilaç kullanılmamalı, İlaçlar kilit altında ve çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmeli,

Komşunuza iyi gelen bir ilacın size zarar verebileceğini unutmayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş olan ilaçlar kesinlikle kullanılmamalı. Tüm bu koşullara uyulduğu takdirde, akılcı ilaç kullanımı konusunda kişinin sorumluluğu tamamen olmasa da azalmış olacak.