İl sağlık Müdürlüğü Çölyat hastalığı konusunda bilgiendirmelerde bulundu.
Konuya ilişkin açıklamada; “Çölyak hastalığı (Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan  yapıların bozulmasından dolayı ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli protein neden olmaktadır. Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır. Hastalık yaşamın her hangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Hastalığın oluşması için hem genetik yatkınlık olması hem de glutenli gıdalar tüketilmesi gerekir. Çölyak hastalığı yaşam boyu süren tek gıda alerjisidir. Tanı gecikmesinde ölüme kadar varabilen geniş bir klinik yelpaze ile karşımıza çıkmasına rağmen tanı konulduktan sonra hastalık olmaktan çıkarak bir yaşam biçimi haline gelmektedir. Çölyak hastalığının insan sağlığı üzerinde önem taşıyan birçok değişimlere neden olmasından dolayı doğru teşhisi önemlidir. Teşhis yöntemlerinden kan testleri serolojik özel testler  (AGA, EMA) ile ön tanı konmakta ancak kesin tanı ince bağırsak biyopsisi ile konmaktadır. Çölyak hastalığı olan çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde ise;  Karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı,  kas zayıflığı,  kansızlık, ishal, kusma, nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları,   iştahsızlık, gaz şikayetleri,  eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, ciltte kaşıntılı döküntüler çölyak belirtisi olabilir. Çölyak hastalığının tek tedavisi;  ömür boyu gluten içermeyen beslenme programı uygulamaktır. Hazırlanma aşamasında gluten kompleksi oluşturan besinler; buğday, arpa, çavdar, yulaf tahıllarıdır.  Ayrıca marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine dikkat etmelidir. Çölyak hastaları için güvenli yiyecekler: 
·       Tüm sebzeler ve meyveler, 
·       tüm kuru baklagiller, 
·       katkısız katı ve sıvı yağlar,
·        yumurta,
·        bal,
·        reçel,
·        basit toz şeker,
·        zeytin,
·       Et, balık, tavuk, (Bu ürünler katkılı olmadıkları gibi daha önce unla kızartılmış bir yağda kızartılıp işleme tabi tutulmamalıdır.)
·       Una batırılmamış konserve çeşitleri, 
·       mısır, pirinç,patatesin hem kendileri hem de unları besin hazırlamada kullanılabilir. Ayrıca kestane unu, nohut unu, soya unu, üzüm çekirdeği unu da kullanılabilir. Evde çekilmiş güvenli baharatlar kullanılabilir. Glutensiz unlarla yapılan hamur işleri de tüketilebilir” ifadelerine yer verildi.