Saçlarımız bizim bir parçamız dolayısıyla onlara ne kadar iyi bakarsak karşılığını da aynı şekilde alabiliriz. Ancak unutulmaması gereken şey saçlarımızında canlı olduğudur. Dolayısıyla saçlar sizin kanınızdan ve de sindirim sisteminizden beslenerek büyüyecektir. Saçların önemi yalnız estetik açıdan değildir aynı zamanda vücudun dengede tutulmasını da sağlayacaktır. Bir anlamda saçımız bizim biyolojik parçamız demek doğru olacaktır.

Sağlıklı ve güzel bir saça sahip olmak istiyorsanız o zaman mutlaka ona bakım yapmanız gerekir. Ancak saçlarımızın dış etkenlere maruz kaldığını düşünürsek zaman içerisinde yıpranarak büyük zarar gördüklerini biliyoruz. Bu durum saçın hızlı bir şekilde zayıflamasına neden olur. Ancak sağlarınıza iyi baktığınız da saçlarınızın da daha iyi konumda olduğunu görebilirsiniz. Bugün saçların doğal bakımı için bilinen pek çok yöntem vardır mesele bu yöntemleri araştırarak neler olduğunu görebilmektir. Bu yazımızda ise anlatmak istediğimiz şey ise daha sağlıklı saçlar için 8 ipucunu sizlerle paylaşmak.
İnsanların en çok yaptıkları şey saçların temizliği konusunda. Bunun içinde düzenli olarak saçlarını bildikleri şampuanlarla yıkayıp tarayıp şekil veriyorlar. Ancak saçlarımızın nem dengesini koruyabilmek önemlidir. Ancak bu sayede daha sağlıklı bir hale getirilmesine olanak sağlanacaktır. Bunun için insanların yapmaları gereken bir takım önemli noktalar vardır.
  1. Her gün fırçalamak gerekir
Saçların sağlıklı kalabilmesi için saç derisinin mutlaka kanla besleniyor olması gerekir. Siz saçınızı günlük fırça ile taradığınızda kafa derinizdeki kan akışını da daha düzgün bir hale dönüştürebilirsiniz. Saçların uzaması için bir anlamda da şarttır. Ancak burada fırça seçimi önemlidir. Kullandığınız fırçanın yumuşak uçlu olması gerekir. Yumuşak ve de uzun bir saç için günde 2-3 defa fırçalamanız gerekiyor.
  1. Soğuk Su İle Yıkamak
Aslında pek çok insan sıcak suyla yıkadıklarında saçlarının daha temiz olduğunu düşünürler. Ancak saçları yıkarken sıcak su tercih ettiğinizde kafa derinizin de zayıflamasına neden olursunuz. Kafa derisinin zayıflaması saçın kuru ve de mat bir görünüm almasını sağlayacaktır. Ancak saçlarınızı soğuk su ile yıkadığınızda kıl moleküllerinin de kapatılarak saçınızın daha parlak ve yumuşak bir hal almasını sağlayabilirsiniz. Ancak burada soğuk sudan kastımız buz gibi bir su değildir. Ilıklık dengesini yakalamanız yerinde olacaktır. Bunu saçlarınıza uyguladığınız zaman aradaki farkı çok kısa bir zaman içerisinde görebileceksiniz. 
  1. Sıcak Saçınızı Olumsuz Etkiler
Yukarıda da belirttiğimiz gibi sıcak su kafa derinizin zarar görmesine ve kurumasına neden olacaktır. Sürekli olarak sıcağa maruz kalan kişilerin saç kökleri kıracağından saçlarda eski canlılığını kaybedecek ve bu hacminin düşmesine neden olacaktır. Özellikle saç kurutma makinaları ve saç maşası buna en büyük örneklerin başında gelir. Saçlarınızı formdan düşürmek istemiyor ve zarar vermenin önüne geçmek istiyorsanız saç kurutma makinası, düzleştirici, fön makinası gibi saça sıcaklık veren eşyalardan uzak durmanız gerekir. Ancak bu eşyaları illaki kullanmanız gerekiyorsa o zaman saçlarınızın daha nemli kalmasını sağlamalısınız.
  1. Saç Düğümlenmeleri
Uzun saçlı insanların en büyük sıkıntılarından bir tanesi de saçlarının birbirine karışması hatta düğümlenmesidir. Eğer ki saçlarınız sürekli olarak düğümleniyorsa o zaman doğru yöntemi yapmıyorsunuz demektir. Bu da saçınızın olduğundan daha kötü bir hale dönüşmesini sağlayacaktır. Özellikle bayanlar saçları düğümlendiklerinde hemen fırçalardan medet umarlar ancak bu doğru bir yol değildir. Çünkü bu şekilde saçların kırılmasına neden olacaksınız. Peki, düğümlerden nasıl kurtulurum dediğinizi duyar gibiyim hemen açıklayayım düğüm olan saçınızda bir miktar jojoba ya da Hindistan cevizi yağı dökün ve biraz bekleyin bu etki saçınızdaki düğümün çok daha hızlı bir şekilde açılmasına neden olacak ve saçlarınız kırılmadan sağlıklı bir şekilde kalacaktır.
  1. Saçların Kırıklarını Aldırın
Saçın en çok zarar gören bölgesi uçlarıdır. Zaman içerisinde saçınıza ne kadar çok sağlıklı bakmış bile olsanız uçlarında kurumalardan dolayı kırılmalar olacaktır. Bunun içinde düzenli olarak saçlarınızın ucundaki kırıkları aldırmanız gerekiyor. Bunun için saç uzmanları bayanların en az 2 ayda bir saçlarının ucundaki kırıkları aldırmalarını öneriyorlar. Bu sayede saçlar daha hacimli ve sağlıklı bir görünüm elde edecektir. Bu aynı zamanda saçların hızlı uzamasına yardımcı olacaktır.
  1. Beslenme Düzeni
İnsan vücudu için düzenli beslenme en önemli konulardan biridir. Dolayısıyla beslenme düzeninizi ne kadar doğru bir şekilde ayarlar ve bu düzene uyarsanız saçlarınız da o kadar sağlıklı kalacaklardır. Saçların sağlıklı olmasında sebze ve meyvelerinde gücü büyüktür. Bu anlamda düzenli olarak meyve ve sebze tüketmelisiniz.  Bunun yanı sıra süt ürünleri, kuruyemişler ve balık tüketimini de artırmanız gerekiyor.  Aynı zamanda saçlarınızın daha parlak görünmesi için günlük olarak bol bol içmeniz tavsiye ediliyor.
  1. Saç Tedavileri
Saçların her daim sağlığını koruyabilmesi için onu dışarıdan vitaminlerle ve nemlendiricilerle desteklemeniz gerekiyor. Güzel saçlara sahip olmanın yolu günlük alışkanlıklarınız içerisinde bakım uygulamalarını yer vermek var. Özellikle de doğal tedaviler saçınıza yapabileceğiniz en doğru uygulamaların başında geliyor. Bunun için piyasada satılan birçok saç maskesi ve tarifi bulunuyor. Özellikle saç kremleri, şampuanlar ve saç ürünlerini seçerek kullanmanız gerekiyor. Ben bu noktada size aşağıda fayda sağlayabilecek doğal bir saç maskesinden bahsetmek istedim. Bu saç maskesini uyguladığınız da saçlarınıza daha iyi bakmış olacaksınız.
 Yumurta ve avokado maskesi yapımı
Avokadonun saç derisi üzerindeki olumlu etkisi fazladır. Çünkü besin değeri ve içerisinde bulunan yağ miktarı oldukça yüksektir. Bu maskede yumurta kullandığınız da güçlü bir formül elde edebilirsiniz. Öncelikli olarak malzemelerini anlatarak başlayalım
Malzemeler
  • Bir tane yetmiş avokado
  • Bir tane yumurta sarısı
  • Bir yemek kaşığı sıvıyağ
Hazırlanışı
Avokadonun için bir kâsenin içerisinde eziyorsunuz ve sonrasında yumurtanın sarısı ve sıvı yağı üzerine ekliyorsunuz. Eklediğiniz bu karışımı iyice karıştırdıktan sonra saçınızın derisine iyice uyguluyorsunuz. Ardından yapmanız gereken şey yarım saat boyunca beklemek ve saçlarınızı ılık suyla yıkıyorsunuz. Bu yöntem kuru saçlar için etkilidir ve bir ayda en az iki defa yapıldığında faydasını görürsünüz.
  1. Uyurken Saçlarınızı Koruyun
Yattığınız da pamuk yüzeyler cildinize iyi geliyor olsa da saçlarınız bunları hiç sevmez. Çünkü onlar saçınızın kurumasına neden olacaktır. Bu nedenle de uyumadan önce saçlarınızı korumanız yerinde olacaktır. Bunun için yapmanız gereken yöntem saçınızı bir tülbent ile kapatmak olacaktır. Ancak bazı kişilerin şapka takarak saçlarını korumaya çalıştıklarını görüyoruz bu saçınızın hava almamasını sağlayacaktır. Bu sayede de saçınıza iyi bakıyorum derken zarar vereceğiniz anlamına gelecektir.

Sonuç olarak toparlayacak olursak yukarıda size doğal yöntemlerle saçınızı nasıl koruyacağınıza dair 8 ipucundan bahsettik. Bunları yapıp yapmamak sizin elinizde ancak uyguladığınız da saçlarınızdaki değişimi de net bir biçimde görebileceksiniz.