Ülkemizde deri ile ilgili estetik ve kozmetik tedavilerde Plastik Cerrahi ve Dermatoloji olmak üzere iki uzmanlık dalı vardır. Dermatoloji uzmanları deri hastalıklarını teşhis ve tedavi etme yetkisine sahip doktorlardır. Dermatologlar deri ve zührevi hastalıkların tedavisi dışında uzmanlıklarının gerektirdiği botoks, dolgu, PRP, ip uygulamaları gibi tıbbi estetik ve kozmetik uygulamaları da uygulama yetkisine sahip uzman doktorlardır.

İstenmeyen tüylerin yok edilmesinde yaygın olarak kullanılan IPL ve lazer tedavileri yasal olarak sadece doktor diploması olan kişilerin ya da bu kişilerin gözetiminde çalışan eğitilmiş personelin yapabileceği tıbbi tedavilerdir. Bu cihazların "yanık oluşumu", "kalıcı izler" ve hatta tedavi sırasında benler korunmaz ise "deri kanseri oluşumu" gibi yan etkileri vardır. Cihazlar derinin özellikleri konusunda yeterli eğitimi olmayan yani hekim olmayan kişiler tarafından tek başlarına, kontrolsüz bir şekilde kullanıldığında; bu yan etkilerin oluşma olasılığı doğal olarak artmakta ve tedavileri de mümkün olmamaktadır. Halkımız sadece epilasyon için değil leke, iz, akne, cilt gençleştirme amacıyla yapılan tüm lazer tedavileri için iç rahatlığı ile dermatoloji uzmanlarına başvurabilir.
Mevcut yasalara göre güzellik salonları tıbbi işletme değillerdir ve içlerinde herhangi bir tıbbi işlem yapılamaz. Bu nedenle denetimleri belediyelere bırakılmıştır. Ancak yapılan tüm bu yasal düzenlemelere rağmen halen güzellik salonlarında ehil elde yapılması gereken tıbbi estetik ve kozmetik işlemler hız kesmeden yapılmaya devam etmektedir. Bu konuda belediyelerde yavaş yavaş bir bilinç oluşmakla birlikte hala denetimler çok yetersizdir. Bu ortamda halkımızın bilinçli davranması gerekmektedir. Yasaya göre güzellik salonlarında hiç bir tıbbi işlem yapılamaz. Botoks, dolgu, PRP, ip uygulaması gibi tıbbi estetik ve kozmetik işlemleri ile yine tıbbi tedaviler olan lazer ve IPL tedavileri mutlaka doktorların gözetiminde yasada sağlık işletmesi olarak tanımlanan poliklinik, tıp merkezi, özel hastane ve muayenehanelerde hekimlerin kontrolü altında yapılmalıdır. Dermatoloji uzmanları ve Plastik cerrahi uzmanları halkımızın iç rahatlığı ile başvurabileceği bu alanda ihtisas yapmış yetkin hekimlerdir.


Doç.Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu
Dermatoloji Uzmanı
Ankara Özel Memorial Hastanesi
Türk Dermatoloji Derneği Sekreteri