Doğru Tüp Bebek Merkezi Nasıl Seçilir ?
Bir doğum planı, doğum isteklerinin doğum öncesinde ebe ve doktorlarla paylaşmanın en iyi yoludur. Doğum yapacak kişiler, istediği doğum türünü, doğumda ne yapmak istediğini ve neleri istemediğini doğum planı ile aktarabilir. Bir doğum planı yapmamışsanız, bu konuda endişe etmenize gerek yok. Fakat daha kontrolcü olmak ve hiçbir detayı atlamamak için plan yapmanız avantaj sağlayacaktır.
Ayrıca plan yazmaya başlamadan önce doğum için yeterli bilgiye sahip olduğunuzdan emin olmanız da gerekir. Böylece doğum konusunda istediklerinizi kolayca belirleyebilir ve size özel bir doğumun yaşanmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle kadın doğum için çok önemli olan kadın doğum uzmanlarına bu konuda büyük bir görev düşer. Doğum öncesindeki tüm soruların yanıtlarının alınabileceği en önemli yer kadın doğum uzmanlarıdır. Doğum yapılacak yerin belirlenmesi için hastanede doğum yapmış veya evde doğum yapan annelerle konuşun. Bu şekilde, doğum konusunda hangi tercihin ne kadar kolay veya zor olduğunu öğrenebilirsiniz.
Planda Neler Olmalı?
Kadın doğum konusunda en önemli detay kişilerin destekçisi olmasıdır. Çoğu hastane normal doğumlarda doğuma kişilerin girmesine izin verir.
Doğum sırasında ve bebeğinizin doğumunda doğum odasında neler istersiniz? Sırtınızın yastıklarla desteklenmesi, daha dik durmak? Bunun gibi istekler de belirtilebilir.
Ağrı kesici ve ilaçlar noktasında da doğum planı önemlidir. Özellikle ağrı kesicilere ya da özel ilaçlara karşı bir tepki gösterme ihtimali varsa bu durumu mutlaka belirtmelidir. Ayrıca ağrı kesici konusunda da tercih kişilere bırakılabilir.
Kadın doğum öncesinde doğumda gerekli olacak şeylerin öğrenilmesi ve ihtiyaçların ne kadarının doğum merkezi tarafından karşılanacağının da öğrenilmesi gerekir. Bu nedenle kadın doğum öncesinde doğum planında mutlaka gerekli olacaklara da yer ayrılmalıdır.
Kadın Doğum Sonrasında Bebekle Temas
Doğum için en çok istenenlerden birisi bebek ile hemen temastır. Bunu istiyorsanız, mutlaka talebinizi iletin.
Bu tip istekler rahat bir doğum yapılmasını sağlar. Özelikle doğum yapan annenin her şeyin kendi kontrolünde olduğunu bilmesi daha da rahatlatıcı bir ortam yaratacaktır. Bu noktada kadın doğum uzmanı ile kadın arasındaki ilişki doğum için belirleyicidir. Bu bakımdan doğum öncesinde hazırlanacak planların tamamen uyulması, kadın doğum uzmanı kontrolünde olacağından dolayı kişilerin birbiri ile kurduğu iletişimde güveni ön plana almasını gerektirir.
Doğum yapacak anne adayları için her zaman endişe yaşanır. Bu tür durumlarda kadın doğum öncesine uygulanacak ilaçlar ile sakinleştirici alınması da önerilir. Tüm bu aşamalarda her zaman doktora danışabileceğinizi unutmayın ve en küçük endişelerinizde dahi doktora danışmaktan çekinmemeniz gerekir. Bu bakımdan kadın doğum sırasında tüm bu detaylar göz önünde bulundurulmalı ve kesinlikle atlanmamalıdır. Böylece hiçbir sorun yaşanmadan kişilerin sağlıklı ve sorunsuz bir doğum yapabilmesi sağlanacaktır. Kişilerin doğum için tüm aşamaları bu şekilde halletmesi hem bebek hem de anne için en iyisi olacaktır.

Kaynak: Ankara Tüp Bebek