Dörtkol’dan Eczacılık Haftası Kutlama Mesajı

Değerli Basın Mensupları,

Bugün 14 Mayıs, eczacılık eğitimi veren kurumların çekirdeğini oluşturan ilk eczacılık sınıfının açılarak Türkiye’de bilimsel eczacılığın başlatılmasının yıldönümü. Nevşehir Eczacı Odası olarak  tüm meslektaşlarımız ile birlikte bilimsel eczacılığın 174. yılını kutlamanın sevincini yaşıyoruz.  Bu uzun zaman diliminde ilaç ve eczacılık alanında  yaşanan tüm değişimlere rağmen “halk sağlığının korunması” meslektaşlarımızın temel hedefi olmuştur.

Toplumun en yakın sağlık danışmanları olarak bizler, bu yıl 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü içine alan Eczacılık Haftası’nda evde bulunan ilaçlarımızın düzenli kontrol edilmesi gerektiğini hatırlatmak istiyoruz.

Adı ister besin takviyesi, ister bitkisel ürün, ister vitamin olsun, her ilaç doğru kullanılmadığında bir zehir niteliğindedir ve size yarardan çok zarar getirir.

Bu nedenle tüm hastalarımıza sesleniyoruz: ilaç tedaviniz ve sağlığınıza ilişkin her türlü konuda DOĞRU BİLGİLENMEK VE DOĞRU YÖNLENDİRİLEBİLMEK için mutlaka ECZACINIZA DANIŞMALISINIZ!

Eczacılar, birinci derece sağlık hizmeti sunumu gerçekleştiren kimseler olarak halk sağlığının korunmasında temel bir öneme sahiptir. Eczacılar hastaların doğru ilaçları doğru şekilde kullanmalarını sağlamak adına hastalara ilaçlarını sunmalarının  yanı sıra bilgi vermek, öğretmek ve bazı durumlarda destek olmak gibi ilave sorumlulukları da bulunmaktadır

Bizler de bu 14 Mayıs’ta, Bilimsel Eczacılığın 174üncü yılında hastalarımıza en yakın eczanede  ilaçlarını  kontrol ettirmeleri gerektiğini, bunun da tedavinin çok önemli bir parçası ve eczacının yükümlülüğü olduğunu hatırlatmak istiyoruz.

Değerli Basın Mensupları,

Eczacılar olarak bizlerin, hasta danışmanlığı, ilacın hastaya ulaştırılması, hastaların tedavilerinin izlenmesi gibi çoklu görevlerimizi yerine getirirken, sürekli zorluklarla karşılaştığımızı da biliyorsunuz. Eczanede bizleri hasta ile karşı karşıya getiren uygulamalar, ilaç ile hastanın arasına çeşitli adlar altında paranın girmesi, eczacının içinde bulunduğu ekonomik darboğaz,  ilaç şirketlerinin duyarsız tutumları sonucu eczacıya hakkı olanı dahi vermek istememeleri; ilaç fiyatları baskılanmaya çalışılırken eczacının emeğine el konulması gibi sorunları sürekli olarak yaşıyor ve bu sorunlarımıza ortak ve akılcı  çözümler üretmeye çalışıyoruz.

Bizler eczacının emeğinin görünür olması için sürekli olarak yeni alanlarda yeni emekler ortaya koyarken, eczacının hasta sağlığı ve kamu açısından aldığı rolü genişletmeye çalışırken, bu emeğin karşılığını almaya da hakkımız olduğu inancındayız.

En yakın halk sağlığı danışmanları olan eczacılarımızın Bilimsel Eczacılık Haftası’nı kutluyorum

Her zaman olduğu gibi Bilimsel Eczacılığın 174. yılında da, ECZACI’nız yine yanınızda!       

52.BÖLGE NEVŞEHİR ECZACI ODASI BAŞKANI                                                                                                                                                               

 ECZ. TANSU DÖRTKOL