NEVŞEHİR(MHA) Kadın kanserleri arasında önemli bir orana sahip olan serviks kanseri için smear tarama programları gelişmiş ülkelerde yaygın bir biçimde uygulamaya konulmasından sonra ciddi oranlarda düşüşüne paralel olarak, tüm gelişmiş ülkelerde tarama programları sağlık politikalarının temelini oluşturmaya başlamış ve vazgeçilmez koruyucu hekimlik uygulamaları arasına girdi. 

Ülkemizdeki 30-65 yaş grubu kadın nüfusunun serviks kanseri tarama programlarının desteklenmesi, HPV (insan papilloma virüs) sıklığının ve genotiplerinin ortaya konması için Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığınca beş yıllık HPV taraması hizmet alımı yapılmış olup, 1 Ağustos 2014 tarihinden itibaren 81 ilde HPV numune alımına başlanmıştır. İlimizdeki numune alımları belirtilen tarihten itibaren sadece KETEM'de alınırken; Kasım Ayından itibaren Gülşehir Toplum Sağlığı Merkezinde de alınmaya başlanmış, Kozaklı ve Avanos Toplum Sağlığı Merkezlerinde numune   alınmaya başlanması için  start verildi. İlerleyen tarihlerde de bütün Toplum Sağlığı Merkezlerimizde uygulamaya başlanılacak.        
Bu kapsamda; ilimizdeki Toplum Sağlığı Merkezlerine bağlı sağlık evlerinde  görev yapan ebe ve hemşirelere “HPV-DNA Smear Numune Alımı, Numune Alımı ile İlgili Sorunlar, Onam Formlarının Doldurulması, Sonuç pozitif (+) çıkan kişilerin sevk işlemleri, KETEM (Kanser Erken Teşhis,Tarama ve Eğitim Merkezi) çalışmaları, HSBS (Halk Sağlığı Bilgi Sistemi) çalışmaları ve GGK (gaitada gizli kan) testi ” konusunda  bilgilendirilmeleri amacıyla Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi Kanser Birimince  teorik bir eğitim düzenlendi.

KETEM’de sağlık evinde görev yapan ebe ve hemşirelerin “HPV-DNA Smear Numune Alımı” ile ilgili uygulamalı eğitimleri 2015 yılı Ocak Ayı bitimine kadar devam edecek.