ECZANE DIŞINDA İLAÇ SATIŞI YASAKTIR!

 

Ülkemizde yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre; Beşeri Tıbbi Ürünler (İlaçlar) Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılıp, sadece eczanelerde satılabilmektedir. İlaçlar üretim aşamasından itibaren, fabrika çıkışı, nakliye, ecza deposu ve nihayet eczaneden hastaya satışına kadar, üzerindeki karekod sayesinde İlaç Takip Sistemi adı verilen bir yazılım programı ile takip edilmektedir. Örneğin: fabrikada üretilen A ilacını, kutunun üzerindeki karekod’un da kayıtlı şifre sayesinde hangi eczaneden hangi hastanın aldığı bu sistem sayesinde bilinmektedir. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmayan hiçbir ürün ilaç olarak kabul edilmemektedir.


Eczaneler dışında bakkal, market, büfe v.b. yerlerde ilaç satışının yapılması yürürlükteki kanun ve yönetmelik hükümlerine göre suç teşkil etmektedir. Buralarda satılan ilaçların İlaç Takip Sistemi’ne kayıtlı olmaması sebebi ile uygunsuz üretim yerlerinde, ruhsatsız, kaçak olarak üretilmiş, sahte ilaç olma ihtimali çok yüksektir. Eczane dışında ilaç satışının yasak olduğu, eczaneler dışından temin edilen,  içeriği, üretim ve saklama şartları belli olmayan ilaçların, halk sağlığını tehdit edeceği, fayda yerine zarar verebileceği, çok ciddi yan etkilere ve hatta ölüm vakalarına sebep olabileceği bilinmelidir.


Bu sebeple; ilimiz merkez ve ilçelerinde, bakkal, market, büfe v.b. işyeri işleten esnafımızın, işyerlerinde ilaç satışı yapmamaları gerekmektedir. Müdürlüğümüz tarafından sürekli olarak yapılan “Piyasa Gözetim ve Denetimi” faaliyetleri sırasında bu işyerlerinin ilaç satışı yaptığının tespit edilmesi halinde idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunularak haklarında adli işlem başlatılacağı ve kaçak ilaç satmaktan dolayı işyerinin Maliye’ye bildirileceği hususu kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

        Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü