NEVŞEHİR(MHA) Halk Sağlığı Müdürlüğü Fenilketonüri hastalığı konusunda halkı bilgilendirdi.

Yenidoğan Tarama Programı, tüm dünyada  gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde halk sağlığı programları içerisinde çok önemli yeri olan koruyucu sağlık hizmeti.
Türkiye de yenidoğan taraması Bakanlığımızın sorumluluğunda Üniversitelerin desteği ile 1987 Fenilketonüri Tarama Programı ile başlatılmıştır. Ülkemiz için yeni doğan taramasında  milat olan Ulusal Yenidoğan Tarama Programı 25 Aralık 2006 tarihide Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılmıştır.2008 ekim ayı sonunda panele Biyotinidaz eksikliği, 01 Ocak 2015 tarihinden itibaren de Kistik Fibrosiz hastalığı eklendi.

Fenilketonüri kalıtsal metabolik bir hastalık. Hastalıkta  bir protein yapıtaşı olan Fenilalanin metabolize edilemez, kanda birikir ve geri dönüşümsüz beyin hasarı yaratır. Erken tanımlanıp tedavi edilmediği takdirde kaçınılmaz son,ağır zihinsel geriliktir. Yenidoğan tarama programı bebeklerin doğumlarından itibaren uygun şartlarda  özel filtre kağıtları ile topukkanı örneklerinin alınarak Yenidoğan Tarama Labaratuarlarına en kısa zamanda ulaştırılması, bu bebeklerin tarama sonuçları internet üzerinde açıklanır açıklanmaz sonuçları hastalık yönünden  şüpheli olan bebekleri ilgili kliniğe sevk etmek ve ilgili klinik tarafından verilen tanıları ve sonuçları takip etmek esasıyla yürütülmekte.