Özel Versa Hastanesi Diyetisyeni Nimet Polatçelik, Sağlıklı yaşama dair çok önemli bilgiler verdi.

1.Diyetisyene neden gidilmelidir ?

-Diyetisyene neden gidilir sorusunun tek cevabı önceleri zayıflamak içindi.Oysa sağlıklı beslenme ve kaliteli bir yaşam sürdürebilmek ile ilgili bilinç seviyesinin artmasını sağlamak,insanlara en değerli varlıklarının bedenleri olduğunu hatırlatabilmek, beslenme konusunda bilinci arttırabilmek ve sağlıklı ve düzenli bir beslenme biçimini insanların yaşamlarına yerleştirebilmek için diyetisyenin hayatınızda aktif rolü olduğu unutulmamalıdır.

2.Kişiye özel beslenme nedir ?

-Diyetisyenlerin, bireyin yaş,boy ve kilosuna göre günlük alması gereken enerji ihtiyacı hesaplanarak ve kişinin özel durumları da (hastalık,çalışma koşulları,alerji,kullanılan ilaçlar,stres) göz önünde bulundurularak hazırladıkları diyet listesi kişiye özeldir.

Kronik hastalıkları olan bireylerin, diyetisyen kontrolünde beslendiği takdirde hastalığın seyrinin olumlu yönde etkilendiği ve kullanılan ilaçlarda azalma olduğu da yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.

3.İdeal ve gerçekçi kilo kaybı hedefi ne olmalıdır ve kısa sürede hızlı kilo kaybetmenin zararları var mıdır ?

-Haftada yarım ila bir kilo arasında kilo kaybı sağlıklı olandır ve uzun dönemde bu kilo kaybını korumak konusunda daha kontrollü olunur.Kademeli kilo kaybı yaşam tarzında yapılacak kademeli değişikleri daha gerçekçi kılmaktadır.Fazla kilolar uzun bir sürede alındığı halde kısa sürede hızlı bir kilo kaybı yaşamaya çalışılmamalıdır.Unutulmamalıdır ki hızlı ve sağlıksız kilo kaybı sonucunda verilerin kiloların hızla geri alınması kaçınılmazdır.

4.Günlük sıvı tüketimi ne kadar olmalıdır ? 

-Yetişkin bir bireyin metabolizmasının hızlı çalışması ve kan dolaşımının düzenli sağlanabilmesi için günde en az 10-12 bardak su tüketmesi gerekmektedir.

5.Neden öğünlerden önce su içmeliyim ?

-Öğünlerden önce içilen su midede tokluk hissinin oluşmasını sağladığı gibi sindirime de yardımcıdır.Bu nedenle yemeklerden önce 1-2 bardak su tüketilmesi önerilmektedir.

6.Ekmek yemek kilo aldırır mı ?

-Toplumdaki yanlış inanışlardan birisi de ekmeğin kilo aldırdığıdır.Sağlıklı kilo vermek ve verilen kiloları geri almamak için; iyi bir karbonhidrat kaynağı olan ekmeğin kepek veya tam buğday ile zenginleştirildikten sonra içeriğindeki lif oranı artacağından yeterli miktarda alımı önemlidir.

7.Diyet yaparken spor yapmakta şart mıdır ?

-Diyet sürecinde yapılan fiziksel aktivite bize destek olmaktadır.Sağlıklı kilo kaybında diyet %70-80 etkiliyken; fiziksel aktivite de %20-30 etkiye sahiptir.Dolayısıyla diyet ve fiziksel aktivite birbirinden ayrı düşünülemez.Ayrıca düzenli yapılan spor şişmanlık, insülin direnci, tip 2 diyabet, kan yağları yüksekliği, hipertansiyon, kalp damar hastalığı ve depresyona yakalanma riskini azaltmaktadır. 

8.Akşam 8'den sonra yemek kilo vermeyi engeller mi ?

-Gece yatmadan önce yemek yemeyi düşündüğünüzde muhtemelen aklınıza ilk gelen besinler çikolata,cips gibi hazır paketli ve yağ içeriği yüksek besinlerdir.Bunun en önemli nedeni kan şekerindeki dengesizliktir.Önemli olan tükettiğimiz besinin doğru besin olması ve miktarıdır.Dolayısıyla akşam 8'den önce yemeğe oturamıyorsanız yüksek kalorili atıştırmalıklar yerine bir öğün yapmanın herhangi bir sakıncası yoktur.

9.Sütlü çikolata tüketmek ile bitter çikolata tüketmek arasındaki fark nedir ? 

-Bitter çikolata sütlü çikolataya oranla yaklaşık 3 kat daha fazla antioksidan etkiye sahiptir.Çalışmalar çikolatadaki kakao oranının yüksek olmasının, antioksidan kapasiteyi arttırdığını göstermektedir.Dolayısıyla eğer ki sütlü çikolata ve bitter çikolata arasında  bir tercih yapılacaksa; bitter çikolatayı tercih etmek daha avantajlıdır.Ancak kilo vermek ve korumak isteyen bireylerin çikolata tüketirken miktar konusunda dikkatli olması gerekmektedir.Bu bireylerin antioksidan ihtiyaçlarını kalorisi daha düşük olan sebzeler,meyveler,tam tahıllar,kurubaklagiller ve kuruyemişlerden karşılamaları daha uygun olacaktır.

10.Aç kalarak vücut ağılığını kaybetmek sağlıklı mıdır ?

-Kesinlikle hayır. Bu şekilde kaybedilen vücut ağırlığı, kas ağırlığıdır yani yağsız dokulardır. Kas ağırlığında oluşan kayıplar, baş dönmesi, baygınlık hissi, kanda ürik asit artışı, uykusuzluk, kansızlık, böbreklerde süzme görevinin yavaşlaması, saç dökülmesi, yorgunluk, kramplar, ruhsal bozukluklar, karaciğer glikojen depolarında azalmalarla sonuçlanmaktadır.

11.Günde kaç öğün beslenmeliyiz ?

-Kilo vermek gibi bir probleminiz olsun veya olmasın, gün içerisinde az az ve sık sık beslenmek yaşam kalitenizi arttırmak ve metabolizmanızı canlı tutmak adına en sağlıklı olanıdır.Ayrıca uzun süren açlık durumlarında metabolizma yavaşladığı gibi vücut tüketilen besinleri depolamaya yönelecektir.Bu nedenle günlük beslenme programları öğünlerin arasında 2-2.5 saat olacak şekilde düzenlenmelidir.


12.Kırmızı et tüketimi zararlı mıdır ?

-Hayır.Kırmızı et tüketimini tamamen kesen bireyler demir eksikliği riski altındadır.Demir eksikliği ise, yorgunluk,halsizlik,uyuşma gibi istenmeyen rahatsızlıklara neden olmaktadır.Ancak aynı zamanda kırmızı etin içeriğindeki doymuş yağlar nedeniyle tüketimi haftada 1-2 kez olmalıdır ve etin az yağlı olan kısımları tercih edilmelidir.

13.Tamamen yağsız besinler tüketerek kilo vermek sağlıklı mıdır ?

-Hiç yağ tüketmeden beslenmek tamamen sağlıksız bir yöntemdir. Yağların vücuttaki işlevleri enerji depolarıdır, hücre yapısında bulunurlar, hormonların çalışmasını düzenlerler, vücut sıcaklığının dengelenmesini sağlarlar, vücut organlarını çevreleyerek dış etkenlerden korurlar, midenin geç boşalmasını sağlarlar, elzem yağ asitlerinin ve yağda eriyen vitaminlerin vücuda alınmasını sağlarlar.Bu nedenle günlük beslenmemizde sağlıklı yağlara yer veriyor olmamız gerekmektedir. 

14.Siyah çay tüketmek zararlı mıdır ?

-Siyah çayın öğünlerle birlikte tüketilmesi ve şeker kullanılması sağlık açısından olumsuz etkiye sahiptir.Çayın öğünlerle birlikte tüketilmesi, içeriğindeki tanenler nedeniyle besinlerin içeriğindeki demirin emiliminin azalmasına neden olabilir.Ayrıca şekerli tüketilen çay, bel çevresinde yağlanma,kalp hastalıkları riski ve serum lipit düzeylerinde artışa neden olabilir.Sağlıklı çay tüketimini sağlamak için günde 3-4 fincanı geçmemeli,şekersiz ve açık içmelisiniz.


NİMET POLATÇELİK KİMDİR ?

28.09.1994'te Nevşehir'de doğmuş ve eğitim hayatına Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda başlamıştır. Ortaöğretimi Damat İbrahim Paşa İlköğretim Okulu'nda tamamlamıştır. Lise eğitimini Nevşehir Merkez Anadolu Lisesi'nde almıştır. Üniversite eğitimini ise İstanbul Medipol Üniversitesi'nde tamamlamış ve Beslenme ve Diyetetik bölümünü bölüm birinciliği ile bitirmiştir. Medipol Üniversitesi Sefaköy Hastanesi, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi,Liv Hospital,Terakki Lisesi, Medipol Mega Üniversite Hastanesi, Medipol Üniversitesi Diyet Merkezi,E.T. Fitness Center gibi çeşitli kurumlarda staj yapmıştır. Çeşitli seminer ve kongrelere katılmış ve EASO-OMTF Course, 4.Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu, Bariatrik Cerrahi Diyetisyenliği Kursu, Yeme Bozuklukları Diyetisyeni Kursu, 6.Ulusal Obezite Kongresi, Anadolu'da Beslenme, Mutfak ve Yemek Kültürü Sempozyumu sertifikalarını almıştır. Şimdi ise Nevşehir Özel Versa Hastanesinde görevini sürdürmektedir.