Kalp krizinin geldiğini nasıl anlarız? Kalp Krizi Geçirdiğinizde Ne Yapmalısınız? sorusunu Nevşehir Devlet Hastanesinde Kardiyoloji uzmanı Dr. Orhan Hakan Elönü'ye sorduk.

Nevşehir Devlet Hastanesinde Kardiyoloji uzmanı Dr. Orhan Hakan Elönü, FİB Haber Merkezimizin Kalp krizinin geldiğini nasıl anlarız? sorusunu şu şekilde cevapladı.

Bir Kişi Kalp Krizi Geçirdiğini Nasıl Anlar?

Nevşehir Devlet Hastanesinde Kardiyoloji uzmanı Dr. Orhan Hakan Elönü, kalp krizinin nasıl anlaşılacağını şöyle anlattı: "Göğüs ağrısı yaygın sırta boyna çeneye ya da kollara vuruyorsa bulantı kusma terleme de varsa 15-20 dakikayı geçiyorsa kalp krizi olabilir. Kalp krizinin tipik yaygın sıkıştırırız veya yanıcı göğüs ağrısı  (kollara boyuna sırta alt çeneyevurabilir)kalp  enzimlerinin artışı ve Ekgdeki özel bulgularından en az 2 sinin varlığı ile teşhisi konulur." dedi.

Genç, yaşlı dinlemiyor.. Temkinli olmakta fayda var...

Dr. Orhan Hakan Elönü
Göğüste 20 dakikadan fazla süren boyun, omuz ve kollara yayılan şiddetli ve baskı yapan ağrı, nefes darlığı, öksürük, baş dönmesi ve bayılma, kusma, mide bulantısı, soğuk terleme, çarpıntı, aşırı halsizlik, endişe ve ölüm korkusu duyulur. Bazen kalp krizi çok ani ve şiddetli bulgular ile başlar ve kolayca tanı konabilir. Ancak bazı kişilerde örneğin; şeker hastalığı olanlarda olay yavaş ve hafif bir ağrı veya rahatsızlık hissi ile başlar ve ne olduğu anlaşıldığında hasta için geç kalınmış olabilmektedir" dedi.

Kalp krizi olduğunu nasıl anlayacaksınız? İşte detaylar...
 
Bunu anlamak çok zor olabilir ya da hatta göğüs ağrısına neyin yol açtığını anlatmak imkansızdır. Kalple ilgili bu uyarılara bir gözatın:
 
· Ani basınç, gerilme, baskılama ya da ya da göğsün ortasındaki ezici ağrı birkaç dakikadan fazla sürebiliyor.
· Ağrı sırtınızaa, boyun ve çenenize, omuzlarınıza ya da parmaklarınıza yayılıyor. Özellikle de sol kolunuza dağılıyor.
· Göğüsteki rahatsızlığa sık sık nefes alıp verme, bulantı, terleme ve baş dönmesi eşlik ediyor.
· Göğüsteki baskı ya da gerginlik yaptığınız fiziksel aktivite boyunca ya da duygusal stres altındaysanız devam ediyor.
 
Ne zaman doktora gitmelisiniz?
 
Mide yanması çok geneldir, birçok kişide görülür. Eğer inatçı mide yanmanız varsa ya da günlük anti-asid alıyorsanız, doktorunuzu ziyaret edin. Mide yanmanız reflü ya da başka hastalıkların belirtisi olabilir.
 
Eğer mide yanmanız daha kötü görünüyorsa ya da normalden farklıysa, özellikle fiziksel aktivite boyunca oluşuyorsa, buna sık sık nefes alıp verme, terleme, baş dönmesi, bulantı ya da omuzunuzda ve kolunuza yayılan bir ağrı da eşlik ediyorsa derhal doktora gidin. Bu belirtiler ve uyarılar kalp krizini işaret ediyor. Tam teşhis ve uygun tedavi hayatınızı kurtarabilir.


Mustafa Ferveren