NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir Devlet Hastanesinde göreve başlayan Onkoloji Uzm. Dr. Mehmet Beşiroğlu, "Dünya Kanser haftası" nedeniyle hastane konferans salonunda Sağlık Çalışanlarına bir eğitim verildi.

Uzm. Dr. Mehmet Beşiroğlu, Kanserin sebebi henüz kesin olarak bilinmediğini fakat yoğun bir şekilde çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Beşiroğlu açıklamalarında; “Kanser için risk faktörleri yaşam şekillerine, yaşa, cinsiyete ve aile öykülerine bağlı olarak değişir. Genel olarak sigara, alkol kullanımı, bazı kimyasal maddeler (Katran,benzin,boyalar asbest vb.) bazı virüsler, hava kirliliği, kötü beslenme alışkanlığı en önde gelen nedenler arasında. Kanseri belirtileri köken aldığı doku ve organlara göre değişir. Hatta belirti ve bulgu vermeden muayenede veya kontrolde kanser tanısı konulabilir.  Belirti olarak memede veya vücudun herhangi yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler. İyileşmeyen yaralar, ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama renk değişikliği yara, Büyük küçük abdest  yapmaktaki değişiklikler, rahim ve makattan gelen normal olmayan bir kanama veya akıntı belirtilerindendir. Kanserden korunmak için düzenli ve dengeli beslenmek, günlük diyette sebze ve meyveler bulundurmak, yağlı yiyeceklerden kaçınmak, tuzlanarak tütsülenerek ve nitritlerle korunarak saklanan yiyeceklerden uzak durmak, spor yapmak koruyucu önlemler arasındadır. Kanser tedavi olarak cerrahi, radyoterapi, kemoterapi, hormonal tedavi ve biyolojik ajanlar olarak çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Sonuç olarak kanserden korkmamalıyız. Korku doktora gitmeyi önler ve tanıyı geciktirir. Kanserin iyileştirilir bir hastalık olduğunu ve bu iyileşme oranının erken teşhis ile doğru orantılı olduğunu unutmamak gerekir. Tüm kanserlerin yaklaşık üçte ikisi potansiyel olarak önlenebilir niteliktedir ve erken tanı ile halen %50 olan kür oranları %95’lere yükseltilebilir. Kanserin belirtileri konusunda uyanık olunmalı ve bu belirtilerin herhangi birini hissettiğimizde doktora başvurmalıyız. Hiç rahatsızlık duymasak da yılda bir kez genel kontrolden geçmeliyiz.” dedi.