Çok şükür şuana kadar gerek ülkemiz Türkiye'de, gerekse Nevşehir Kapadokya bölgemizde şuana kadar yeni tip ölümcül corona virüsüne rastlanılmadı. Ama yarın hiç olmayacak anlamını taşımıyor.  Bu yüzden alınan tedbirleri elden bırakmamak gerekiyor.

Uzakdoğulu turistler hep maskeli ama....

Bölgemize gelen Çinli ve Japon turistler başta olmak üzere Asyalı turistlerde maske takılması gözlerden kaçmadığı gibi artık turizmde göz aşinalığı yaşatıyor. Durum böyle iken, Kapadoya bölgemizdeki turizmcilerinde tedbir ve koruma amaçlı maske takmaları doğru bir hareket olmazmı. Bu durumun mutlaka yeniden değerlendirilerek, tartışmaya açılmalı ve iyice düşünüp ona göre en doğru kararı vermek gerekiyor. Malumunuz, insan sağlığından öte daha büyük bir hazine yok...

GEÇ KALMADAN...

Türk Hava Yolları (THY), yeni tip ölümcül Corona Virüsü nedeniyle Çin seferlerinde görevli kabin memurlarının maske ve eldiven kullanması için yeni karar almış iken, Nevşehir Kapadokya bölgemizde görev yapan turizmcilerinde maske kullanmaları konusunda gerekli çalışmalar biran önce başlatılmalıdır.

Peki hiç düşüdünüz mü... Japonlar, Çinliler başta olmak üzere Asyalılar neden maske takar?

Günlük hayatlarına devam eden Japonları kendi ülkelerinde veya turist olarak geldikleri ülkemizde maske takarken görebiliriz. Peki Çinliler ve Japonlar neden maske takar? Maske hastalığı engeller mi? Maske takmak enfeksiyon kapmayı önler mi?

Günlük hayatlarına devam eden Çinli ve Japonları kendi ülkelerinde veya turist olarak geldikleri ülkemizde maske takarken görebiliriz. 

Kullanımının bu kadar yaygınlaşmasıyla birlikte maskeler, artık günlük yaşamın doğal bir parçası ve hem kadın hem de erkeklerin aksesuarlarından biri hâline geldi. Hâl böyle olunca, Özellikle Çin'de hem internet pazarında hem de alışveriş merkezlerinde maske satışları çok büyük miktarda arttı. 

Hattâ, maskeler artık, sadece beyaz olarak üretilmekten çıktı ve yeni bir akım olarak "maske modası" doğdu. Bu da, beraberinde Çin sokaklarının rengârenk görüntülere sahne olmasını getirdi. Bu kadarla da kalmadı: İçindeki pilli cihaz sayesinde havayı temizleyen maskeler de piyasaya sürüldü. Geniş bir fiyat aralığında satılan bu maskelerin her türü, farklı kesimden vatandaşlarca rağbet gördü.

Pazarın ve talebin büyüklüğüne işaret etmek için belirtmekte fayda var: Çin'in en büyük internet üzerinden alışveriş platformu olan Taobao.com'da 6 bin civarında maske çeşidi bulunabiliyor.

ENFEKSİYONA KARŞI ÖNLEM
Çinliler ve Japonlar, diğer ülkelerde yaşayan birçok insan gibi enfeksiyon kapmamak için maske takıyor. Çünkü; büyük şehirlerde nüfus fazla olduğu için gün içerisinde enfeksiyon kapma olasılığı oldukça yüksek.

ALIŞKANLIK
Çinliler ve Japonlar alışkanlıktan dolayı da maske takıyor. Bu durumu; maske taktığımızda etraftan mikrop kapmayacağımızı düşünüyoruz ve kendimizi daha iyi hissediyoruz diye açıklıyorlar.