Karın içinde yer alan tümörlerin zamanla karın içi zarı tutabileceğini ifade eden Medicana Sivas Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kürşat Karadayı, sıcak kemoterapi ile tedavinin mümkün olduğunu belirtti.

Kanserin Son Evresi Olan Karın içi Zarı Kanseri Sıcak Kemoterapi ile Tedavi Edilebilir…

Kalın bağırsak, mide, yumurtalık, apandisit ince bağırsak gibi karın içi organ kanserlerinin uygulanan cerrahi ve tıbbi onkolojik tedaviye rağmen yayılarak karın zarına tutunabileceğine dikkat çeken Medicana Sivas Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kürşat Karadayı, karın içi zarına yayılan kanser tedavisinin günümüzde sıcak kemoterapi ile mümkün olduğunu açıkladı. Ülkemizde çok az sayıda merkez tarafından uygulanan tedavinin Sivas’ta da yapıldığının altını çizdi. Operasyonun deneyim, bilgi birikimi olan hekimler tarafından yapılması durumunda başarı oranının yüksek olduğunu belirtti. Hastalığının tanısının koyulmasının mümkün olduğuna ve teşhis sonrasında hekim yönlendirmesinin önemli olduğuna dikkat çekti. Karın içi zarı kanseri teşhisi koyulan hastaların kanserin son evresinde olduğunu ve yaşama ihtimalinin düşük olduğunu fakat başarılı bir operasyonla yaşam süresinin uzatılabileceğini söyledi. Hastaların kemoterapi, ilaçla tedavi, ışın tedavisi gibi farklı tedavi yöntemlerinden ziyade sıcak kemoterapi ile daha başarılı sonuçlar alınabildiğini belirtti.

Beyaz Toprağa Maruz Kalmak Karın içi Zarı Kanser Riskini Artırıyor…

Prof. Dr. Kürşat Karadayı, karın içi zarı kanserinin belirlenmiş bir nedeni olmamakla birlikte birçok faktörün etkili olabileceğini açıklayarak konuyla ilgili “Karın zarı tümörlerinin oluşumunda bölgede beyaz toprak ve asbeste maruz kalmak önemli bir etken. Evlerin beyaz toprakla sıvanması doğrudan etkilenilmesine sebep oluyor. Hastalarımızın birçoğu Yıldızeli, Nevşehir, Kapadokya  gibi bölgelerden geliyor. Karın zarına yayılma ihtimali olan kalın bağırsak ve mide kanserinin nedenleri arasında beslenme alışkanlıkları, genetik faktörler, radyasyona maruz kalmak, sigara ve alkol tüketimi yer alıyor. Et ve et ürünlerinin yoğun tüketimi,  hayvansal yağ kullanımı, düzensiz beslenme şekli mide ve kalın bağırsak kanserini tetikleyen nedenler arasında yer alıyor.” dedi.

Karın içi Zarındaki Tümör Titizlikle Temizlendikten Sonra Kanserli Hücrelere Sıcak Kemoterapi ile Tümör Hücrelerine Doğrudan Zarar Veriliyor…

Karın içi zarı kanseri hastalığının kanserin son evresi olduğuna dikkat çeken Medicana Sivas Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kürşat Karadayı, karında sıvı birikmesi, şişkinlik, bağırsaklarda tıkanma gibi belirtilerle ortaya çıktığını açıkladı. Karın içi kötü huylu tümör teşhisi koyulan hastaların, tümörün karın içi zarına sıçramasını önlemek için düzenli kontrollerini yaptırmasını ve kanser ameliyatı olan hastaların ise ilaçlarını düzenli kullanıp, kontrollerini aksatmamalarını tavsiye etti. Karın içi zarı kanserinde uygulanan sıcak kemoterapi ile karın içindeki tümörlü dokunun temizlendiğini, gerekli görülmesi durumunda radikal organ çıkarımlarıyla, operasyon sonrasında ısıtılmış kemoterapi sıvısının özel bir cihazla yaklaşık bir saat süreyle karın içine verildiğini açıkladı. Operasyonun 6-7 saat sürdüğünü, operasyon sonrasında hastanın hekimin uygun gördüğü süre boyunca tıbbi onkoloji biriminde tedavisinin devam etmesi gerektiğini, cerrahi, sıcak kemoterapi, damardan verilen sistemik kemoterapinin hiçbir sürecinin atlanmaması gerektiğini vurguladı.  Bu yöntemle karın içine yayılmış tümör hücrelerine doğrudan zarar vermeyi amaçladıklarının altını çizdi. Sıcak kemoterapi için her hastanın uygun olmadığını fakat yumurtalık kanseri, kalın bağırsak kanseri, mide kanseri, apandisit kanseri, karın içi zarı kanseri tedavisinde başarılı sonuçlara ulaşıldığını vurguladı.