NEVŞEHİR(MHA) Kamu-Sen’e bağlı Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı Turgay Çetin, 2005 yılında Düzce ilinde pilot bölge uygulaması ile başlayan Aile Hekimliği sisteminde 8 yılın geride kaldığını ifade ederken, 8 yıllık süreçte aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının iş yükünün sürekli arttığına değindi.

Çıkarılan her yönetmelikte iyileştirme yerine sürekli yeni mağduriyetlerin hayata geçirildiğini kaydeden Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı Turgay Çetin, aile hekimliği sisteminde çalışanlara sürekli bir zulüm uygulandığını söyledi.

 Çetin, “Bu zulmün son halkası da geçtiğimiz günlerde TBMM genel kurulunda kabul edilen ve kamuoyunda tam gün yasası olarak bilinen Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa ile oldu. Aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına nöbet zorunluluğu getirildi. Türk sağlık-Sen olarak gerek Bakanlık süreci gerekse TBMM’deki tüm süreçlerde bu uygulamanın yanlış olduğunu dile getirdik. Vazgeçilmeli dedik. Nöbet uygulamasını aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının neredeyse tamamının istemediğinin anketlerde net biçimde görüldüğünü vurguladık. Bunun sistemde hizmet vermede de sıkıntılara oluşturacağını dile getirdik. Aile hekimleri de bizimde sendika olarak destek verdiğimiz eylemler ve iş bırakmalarla yurdun dört bir yanında bu yanlışa dikkat çektiler vazgeçilmesini istediler. Fakat iktidar çalışanın bu talebini görmek ve çözüm üretmek yerine kamuoyunu bir algı yanılması ile yönlendirmeyi tercih etti. Aile hekimleri ve Aile sağlığı çalışanlarının nöbet uygulamasının hayata geçmemesini isterken TBMM'de yasa tasarısında yer alan ""Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının ayda asgari on altı saat nöbet tutmaları zorunludur." hükmü yerine önerge verilerek yapılan değişiklikle "Aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına 657 sayılı Kanunun ek 33 üncü maddesinde belirtilen yerlerde haftalık çalışma süresi ve mesai saatleri dışında ayda asgari sekiz saat; ihtiyaç halinde ise bu sürenin üzerinde nöbet görevi verilir. Bunlara entegre sağlık hizmeti sunulan merkezlerde artırımlı ücretten yararlananlar hariç olmak üzere, 657 sayılı Kanunun ek 33 üncü maddesi çerçevesinde nöbet ücreti ödenir." şeklinde bir düzenleme yapılmıştır.

 Aylık nöbet süresinin 16 saatten 8 saate düşürüldüğü bu düzenlemede ihtiyaç olması halinde bu sürenin üzerinde nöbet tutturulur şeklindeki bir ifade ile ucu açık bir nöbet uygulaması getirilmiştir. İhtiyaç var, doktor yetersiz denilerek getirilen bu nöbet düzenlemesinde kelime oyunları ile nöbet süreleri düşürüldü algısı oluşturulmaya çalışılmıştır. Kelime oyunları ile nöbet kandırmacası yapılmıştır. Nöbeti kaldıracakları yerde, nöbetin süresini ihtiyaç halinde gibi nereye çekerseniz oyana gidebilecek bir ifadeyle idarecinin tasarrufuna yani keyfiyete bırakmışlardır. Lütufta bulunulmuş gibi gösterilen fakat gerçekte 16 saatten bile fazla nöbete imkan tanıyabilecek bu düzenleme kabul edilemezdir. Aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının bu kelime oyunlarına kanmayacağını herkes bilmelidir. Daha önce idarenin tasarrufu ile yapılan bazı nöbet dayatmalarının yargıdan döndüğü gibi bu düzenlemede er geç hukuktan dönecektir. Özellikle ifade etmek isteriz ki Türk Sağlık-Sen olarak bundan önce yaptığımız gibi bundan sonrada bu yanlışlığa karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu karalılıktan hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. Haksızlığa ve yanlışa karşı duruşumuzu her zaman gösterdik yine göstereceğiz” açıklamalarında bulundu.