Hacettepe Üniversitesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum AD, Üreme Tıbbı ve İnfertilite Ünitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürkan Bozdağ, kemoterapi tedavisi alacak olan 6-7 yaşındaki kız çocuklarının, yumurta dondurma yöntemiyle ileride anne olabileceğini söyledi.
Hacettepe Üniversitesi Tüp Bebek Ünitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gürkan Bozdağ, yumurta dondurma yöntemiyle birçok kemoterapi alacak olan küçük yaştaki çocuklar için ileride "anne" olabilecekleri umudunun olduğunu kaydetti. Kız çocukları kemoterapi görecek ailelere sevindirici haber veren Bozdağ, “Tüp bebek tedavilerinde her hasta için uygun tek bir tedavi stratejisinin ve protokolünün olmadığını yaş, yumurtalık kapasitesi, vücut-kitle indeksi, genetik farklılıklar ve önceki tedavilerde ki yumurtalık cevabı ve embriyolojik gelişim problemleri gibi değişkenlere göre çocuk sahibi olmak isteyen çifte yaklaşımın klinik ve laboratuar aşamalarında bireyselleştirilmesi gerektiğini ifade etti.
KEMOTERAPİ TEDAVİSİ GÖREN ÇOCUKLARA ANNELİK MÜJDESİ
Tüp bebeğin sadece klinik ve laboratuvar yönleriyle değil aynı zamanda yumurtalık kapasitesi çok azalmış kadın hastalarda bir tedavi alternatifi olabilecek ‘in vitro aktivasyon’ yöntemi gibi henüz deneysel aşamada ki yöntemlerin olduğunu ifade eden Bozdağ, “Üreme çağındaki bayanlarda yumurta embriyo dondurma uygulaması ülkemizde de yaygın olarak kullanılıyor. Bu uygulamalarda ilgi önemli gelişmeler oldu. Artık adet görmemiş küçük kızlarda da yumurtalık dokusu dondurularak yumurtalık elde edilebilecek. Bu hastalar ilerde evlenip ileri yaşlara deldiğinde gebe kalmak ister gebelikte sıkıntı yaşarlarsa çocukluk döneminde dondurulan yumurtalıkları çözülerek gebelik elde edebilecek. Bununla ilgili 14 yaşında hiç adet görmemiş bir kişinin yumurtalık dokusu dondurularak aynı kişi 20’li yaşlara geldiği zaman evlenmek ve çocuk sahibi olmak isterse dondurulan yumurta çözülerek gebe kalması sağlanacak” dedi.
DENEY AŞAMASINDA OLAN BİR HASTA İKİZ GEBE
Deney aşamasında olan 7 yaşında kemoterapi görme ihtiyacı duyan bir hastanın yumurtalığının dondurulduğunu hatırlatan Gürkan Bozdağ, “bu hasta şu an 20’li yaşlarda. Hastanın dondurulan yumurtalığı embriyo ile transfer edilerek gebe kalması sağlandı. Bu hasta şu an ikiz gebe. Artık 6-7 yaşlarındaki çocuk kanserlerinde bile kemoterapi öncesinde yumurtalıkların dondurulması bu hastalarda bir umut oluyor. Şuanda bu deneysel olan bir yöntem ve bu hastalar için umut ışığı. Şu ana kadar gebeliği olmuş hasta var fakat doğum yapan yok. Gebeliklerin devam etmemesi içinde bir sebep yok. Çocukluk çağında yumurtalığın dondurulması gerekiyorsa bir tanesi donduruluyor diğeri kalıyor. Diğer yumurta ile kendiliğinde gebe kalabiliyorsa dondurulmasına gerek kalmıyor” diye konuştu.