Ramazanın bu sene yaz aylarının en sıcak ve uzun günlerine denk gelmesiyle birlikte oruç tutan kişiler için aç kalma süresi de bir hayli uzun.. Bu sıcak günlerde vücutta oluşabilecek sıvı ve mineral kaybı oldukça önem taşıyor. Böylesine uzun ramazan günlerinde hem sağlığı, hem de kiloyu dengede tutmak için sahur ve iftar yemeklerine dikkat etmek gerekir. Ramazanda oruç tutayım derken sağlığınızdan olmamanız için alacağınız birkaç önlem ile ramazan ayını oldukça sağlıklı geçirebilirsiniz.

Öncelikle, sıcakta, vücudun su dengesini korumak gerekir. Bunun için, su gereksinimini olabildiğinde aza indirecek gıdalar tercih edilmeli.
Hem sahur, hem iftar yemekleri normal öğünlere göre daha çeşitli, daha zengin olarak hazırlanıyor, beslenme alışkanlıkları değişiyor.
Öğün sayasının ikiye düşmesi ve bol çeşit, zaman zaman sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi ve ani tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıkların yaşanmasına neden olabiliyor.


Özellikle bu dönemde tüketilen hamurlu tatlılar, pideler, börekler ve yüksek kalorili besinler kilo da yapabiliyor.
Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya yatmadan önce yemek yemek son derece sakıncalıdır. Çünkü bu şekilde beslenme açlığı daha da uzatacaktır. Buda açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve günün huzursuz geçmesine neden olacaktır.
Bu durumun aksine eğer, sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa, gece metabolizma hızı düştüğü için, yemeklerin yağa dönüşme hızı yükselecek ve kilo alma hızı artacaktır.
Bu nedenle, sahura mutlaka kalkılmalı. Sahurda, ya hafif bir kahvaltı yapılmalı, ya da, çorba, veya zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün şekli tercih edilmelidir. Bu arada gün içersinde çok sıvı kaybedildiği için sıvı dengesini korumak için bol su içilmelidir.
Günün ilk öğünü olan iftar, bir çorba ile açılmalı. Bir süre ara verildikten sonra yemeğe geçilmelidir. İftara peynir, zeytin gibi basit yiyeceklerle başlanarak, normal yemeğe bir süre sonra geçilmesi daha doğrudur.
Başlangıç için beyne doygunluk hissi veren çorba en uygun yiyecektir. Oruç süresince, midenin uzun süre boş kalmasından sonra bir anda çok yiyecek tüketilmesi, mide ve kalp sorunları ortaya çıkabilmektedir.
Bunu önlemek için, iftarda, yavaş yavaş ve az miktarda yemek yenilmelidir. Dengeli olmak kaydı ile, iftar ile sahur arasına da mutlaka bir ara öğün eklenmelidir.
Sağlık ve kilo sorunu yaşamamak için, ramazanda, diğer zamanlarda olduğu gibi üç öğün alışkanlığına uygun olacak şekilde yemek yenilmelidir.

İftardan sonra en az 10 bardak su için!

Sıcak ve nem artışıyla birlikte vücut ısısı da artmakta ve aşırı terlemeye bağlı olarak vücutta su ve mineral kaybı olabilmektedir. Dolayısıyla vücudun elektrolit dengesi bozulabilmektedir. Buna bağlı olarak bayılma hissi, bulantı ve baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Bu nedenle ramazan ayında oruçla birlikte kaybedilen sıvı miktarı mutlaka telafi edilmelidir. Bunun için oruç tutulmayan zaman içinde 2-2,5 litre (ortalama 10-12 bardak) su içilmelidir. Cacık, komposto gibi içecekler sıvı alımı için sağlık tercihler olabilmektedir. Buna ek olarak ayran da kaybedilen sıvı ve sodyum kaybı için ramazanda iyi bir içecek seçimidir. Yine sodyum ihtiyacı yemeklerle birlikte alınan normal tuz miktarı ile de karşılanmaktadır. Potasyum ihtiyacı ise muz, kavun, kayısı, kuru baklagiller, patates gibi besinlerle karşılanabilir.

İftarda yemek yemeye birden yüklenmeyin!
Ramazanda tüm gün ve uzun süren aç kalma halinin iftarda son bulmasıyla birlikte birçok kişi birden yemeye yüklenebiliyor. Bu durumun özellikle mideye verebileceği zararı engelleyebilmek için, iftar zamanı öncelikle oruç çorba ile açılmalı ve ana yemek için en az 10 dakika beklenilmelidir. İftar en az 2 saat sonrası tatlı tercih edilmelidir. Tatlı olarak ise şerbetli ve ağır tatlılar yerine sütlü hafif tatlılar tercih edilmelidir.

Alınacak birkaç önlem ile ramazanı sağlıklı geçirmem mümkün!

Ramazan ayı ile birlikte beslenme alışkanlıklarımız da tamamen değişebilmektedir. Kilo alımı, kilo kaybı, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, hazımsızlık, kabızlık, tansiyon ve şeker yükselmesi ve kalp krizi ramazan ayı boyunca sık karşılaştığımız sağlık sorunlarıdır. Ancak bu ay boyunca beslenmede dikkat edilebilecek bazı noktalarla ramazan ayını sağlıklı ve rahat bir şekilde geçirmek mümkün.

* Sahur ihmal edilmemelidir. Edildiği takdirde uzun süre aç kalma hali mide problemleri, kan şekeri düşmesi, halsizlik ve yorgunluk oluşturabilmektedir.
* Kola, şekerli ve asitli içeceklerden, kızartmalardan, karbonhidrat açısından zengin hamur tatlıları, şerbetli tatlılar, kurabiyeler, yağlı hamur işleri ve çok yağlı ana yemeklerden kaçınılmalıdır.
* Sağlıklı sıvı tüketimi için; en başta bol su, yeşil çay, rezene çayı, maden suyu ve az şekerli komposto ve hoşaflar tercih edilmelidir.
İftar sonrası mutlaka yürüyüş yapın!
Oruç açıldıktan sonra tüm gün aç kalan karnın doymasıyla birlikte mide de şişkinlik oluşabilmektedir. Bu şişkinliğin ve yenilen yemeğin hazmedilmesi için iftardan sonra en az bir yarım saat yürünmesi sağlık açısından faydalı olabilmektedir.