Kapadokya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Fatih Yakut, , "Kulak temizliği denilen şey aslında olmayan bir şey. Çünkü vücut kendisini temizleyebilen dokulara sahiptir. Bunlardan biride kulaktır. Kulağın anatomik yapısına baktığımızda sesi toplayan kulak kepçesi ve bu sesi alıp kulak zarına götüren bir yapı dış kulak yolunu oluşturur. Bu yapıda gözükmeyen iki koruma vardır. Bunlardan bir tanesi girişteki kıllar. Bu kıl yapı tozu toprağı tutmakla görevlidir. Bunun hemen arkasında çember şeklindeki bölmede bulunan kulak çöpü kullandığınız zaman farkında olduğunuz kahverengi ve sarımtırak bir bataklık yapı vardır. Bu bataklık yapıyı bastırarak söylüyorum çünkü öndeki kıl da arkadaki bataklık da görevleri olduğu için oradalar. Amaç kulak zarını korumak, gelen tozları önce kulak kıllarının ardından da kulak bataklığının tutmasıdır" dedi

Dış kulak yolunun herhangi bir cisim sokularak karıştırılmasının temizlik olmadığını vurgulayan Yakut, "İçeri yabancı bir cisim soktuğumuz zaman fiziksel olarak iki sonuç meydana gelir. Ya tozu toprağı tutan bataklık tabakayı alır arka tarafa bocalar sıkıştırırız. Bu durum duyma kaybına neden olur. 2’nci sonuç da bu bataklık yapıyı yok ederiz. Bu durum da enfeksiyona neden olmaktadır. Dış kulak yolu kanalının inceliği yaklaşık bir selpak kadardır. İçeri soktuğunuz cisim nasıl elimizi kaşıdığımız zaman bir yara meydana getiriyorsa kulağımızda da tahriş meydana getirir. Daha sonra bu kıkırdağa ve kemiğe yayılırsa fasiyal sinirlerimiz buradan geçtiği için yoğun bir ağrı meydana gelir" ifadesini kullandı.

Kapadokya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Fatih Yakut, sözlerini şu şekilde sürdürdü, "Kulak temizliğinde yapılması gereken şey erkek berberlerine gittiğimiz zaman yapıldığı gibi sadece kulağın giriş kısmının hafif nemli bir pamukla temizlenmesinden ibarettir. Bu böylenin temizlenmesi kıl ve bataklık yapıyı korumak anlamına gelir. Yine çok kaşıntı olduğu zaman içine bir şey sokmak doğru değil. Bu kaşıntının hemen kıl tabakanın arkasında bataklık tabakasında tutulan tozun toprağın atılmasının bir uyarısıdır. Yani toz toprak atılırken vücut size bir uyarı veriyor. İçeri cisim soktuğunuzda oynattığınızda geçici olarak bu kaşıntı geçebilir ama yer değiştiği ve arkaya itildiği için bir süre sonra yeni bir kaşıntı meydana gelecektir. Bu kaşıntı olduğu zaman kirin atılacağını hatırlayıp kafamızı hafifçe o tarafa eğip negatif basınç yani bir lavabonun bir giderin temizlenmesi için yapılan uygulama gibi bir basınç oluşturmak gerekiyor. Ya da avucumuzun içi açılarak vakum hareketi yapılarak bu tutulmuş kirin atılması sağlanabilir.

Bunun dışında kulağımızın içine mendil, selpak, kulak çöpü, kaşık, çatal, anahtarlık, şiş gibi cisimler sokmak dış kulak yolunu zedeleyen kulak zarını delebilecek şeylerdir bunların yapılmaması gerekmektedir."