Törene Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Nevşehir AK Parti Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz, Murat Göktürk, Ebubekir Gizligider, İl Sağlık Müdürü Dr. Rahim Ünlübay, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Muhammet Çömçe, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut Aydın, bazı daire müdürleri ve sağlık çalışanları katıldı.

Nevşehir Devlet Hastanesi’nde düzenlenen törende açılış konuşması yapan İl Sağlık Müdürü Ünlübay mobil kanser tarama aracının hayati önemde olduğunu kaydederek,“Artık hastalar bizim ayağımıza gelmeyecek, biz onların ayağına gideceğiz” dedi. Türkiye´de kanser’in kalp krizinden sonra ikinci ölüm sebebi olduğunu ve her yıl yaklaşık 97 bin erkek, 62 bin kadının kansere yakalandığını söyleyen Ünlübay, “Kanser tüm dünyada olduğu gibi Türkiye´de de yoğun miktarda görülmekte ve giderek sayısı da artmakta. Kanserin en önemli tedavisi erken teşhis. Ne kadar erken yakalarsan başarıya ulaşma imkânımız o kadar yüksek. Bu yüzden mobil kanser tarama aracımız çok iyi hizmetlere vesile olacak” diye konuştu.

AK Parti Milletvekili Ecz. Mustafa Açıkgöz ise, Türkiye´nin sağlıkta büyük atılımlar yaptığını ifade ederek, “İnsanların en hassas oldukları nokta sağlıklarıdır. Kanser hem insan sağlığı açısından hem de ilaçtaki gider açısından çağımızın baş belası” dedi. Kanseri önlemedeki en etkili yolun erken teşhis olduğuna dikkat çeken Açıkgöz, “AK Parti hükümeti sağlıkta bir devrim yaptı. Artık vatandaşın ayağına gidiyoruz. Bugün Avrupa ülkelerinden hastalar Türkiye´ye gelerek muayene olmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

törende son sözü alan Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, hizmet giren mobil kanser aracı ile çağın en büyük belası olan kanserin daha erken teşhis edileceğini belirterek, “Hizmeti vatandaşımızın ayağını götürerek kanserle mücadelede daha etkin bir mücadele sürdüreceğiz.” dedi.

Hacıbektaş ve Derinkuyu Entegre İlçe Hastanelerinin de hizmete girdiğini hatırlatan Ceylan, “Avanos´taki hastanenin inşaatı tamamlandı, kısa zamanda hizmete girecek. Acıgöl ve Gülşehir´de entegre hastanelerinin inşaatı başladı, 2016 yılında tamamlayarak halkımızın hizmetine sunacağız. Ürgüp Devlet Hastanesi de Ürgüp´e yakışır şekilde yapılacak. Oranın da tamamlanmasıyla Nevşehir´de hastanesiz ilçe kalmayacak. Yapılan tüm hizmetler halkımız için” diye konuştu.

Konuşmaların ardından mobil kanser tarama aracı kurdele kesimi ile hizmete girdi.

Mobil Kanser Tarama Aracı

Nevşehir İl, İlçe ve köylerde bulunan, hiçbir sağlık şikâyeti olmayan, uzaklık ve imkânsızlık sebebiyle tam teşekküllü sağlık kuruluşlarına giderek korunma amaçlı tarama yaptırma imkânı bulamayan vatandaşlarımıza bulundukları yerde tarama yapılabilmesi amacıyla kullanılacak bir araçtır.Araçta meme kanseri taraması için mamografi çekimi, rahim ağzı kanser taraması ve jinekolojik tetkiklerin yapılabileceği aletler bulunmaktadır.Araçta sürekli olarak Röntgen Teknisyeni, Hemşire-Ebe ve Doktordan oluşan sağlık ekibi de hazır bulunacaktır.