MÜLTECİLER DEVLETİ ZARARI UĞRATIYOR YETKİLİLERDEN ÇIT YOK!

Nevşehir Postası Gazetesi olarak geçtiğimiz sayımızda gündeme getirdiğimiz İranlı ve Suriyeli mültecilerin burun kemiği düzeltme ameliyatı adı altında burun estetiği yaptırarak devleti zarara uğratması yönelik haberimize ve sorularımıza yetkili ağızlardan bugüne kadar bir açıklama gelmedi.

Yapmış olduğumuz araştırmalarda burun kemiği düzeltme ameliyatı adı altında yapılan burun estetiği ameliyatının Nevşehir ile sınırlı olmadığını öğrendik. Nevşehir dışında diğer illerde ikamet eden İran ve Suriyeli mültecilerin de Nevşehir Devlet Hastanesine gelerek bedava burunlarını güzelleştirdiklerini tespit ettik. Ayrıca bazı doktorların burun estetiği ameliyatını başka tedavi tanıları ile resmi kayıtlara geçirdiklerini ve devlete böyle fatura ettiklerini tespit ettik.  

VARAN 1

ŞU İSTİMAL EDİYORLAR

Nevşehir’de son aylarda burunları bantlı ve özellikle bunların yabancı uyruklu insanlar olduğunu gözlemlemelerimiz üzerine araştırmalarda ve görüşmelerde bulunduk. Sizlerinde zannettiği gibi her gördüğünüz kişilerin ne bir kaza, ne bir dayak, ne de başka bir sebeplerden dolayı burunları bantlı değil. Çoğu gördüğünüz burunları bantlı İran ve Suriye uyruklu kişiler sağlık giderlerini Türkiye Cumhuriyeti Devleti karşıladığı için ücretsiz ameliyat oluyorlar. Bunu da şu istimal ederek burun güzelliği, pardon burun estetiği ameliyatı oluyorlar. Yani bedavadan güzelliklerine güzellik katıyorlar. 

VARAN 2

NEVŞEHİR’E BAŞKA İLLERDEN BÜYÜK TALEP!

Burnu bantlı yabancı uyruklu insanların sayısında meydana gelen artış sadece Nevşehir’de ikamet eden İran ve Suriyelilerle sınırlı değil. Nevşehir dışından Niğde, Kayseri, Konya, Çorum, Eskişehir, Ankara gibi bir çok ilde ikamet eden İran ve Suriyeli gibi yabancı uyruklu insanlar Nevşehir Devlet Hastanesini tercih ediyor ve bedelsiz burunlarını düzelttiriyorlar.

Yaptığımız araştırmalarda Nevşehir Devlet Hastanesinde burun ameliyatı olan hastaların %99’unu neredeyse bu yabancı uyruklular oluşturuyor.

VARAN 3

KEMİK DEĞİL ESTETİK AMELİYATI

Nevşehir Devlet Hastanesine müracaat eden yabancı uyruklu hastaların burun ameliyatları bazı doktorlar tarafından başka tanılarla resmi kayıtlara alınıyor.  Ancak kendilerine burun estetiği ameliyatı yapılıyor. Faturası devlete değişik tanılarla kesiliyor ve devlet kandırılarak zarara uğratılıyor.

VARAN 4

DÖNER SERMAYEDEN FAZLA PAY

Yaptığımız araştırmalarda 5 kulak-burun ve boğaz (KBB) doktorundan bazılarının son aylarda özellikle burun ameliyatlarında yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını ve bu doktorların ameliyatında yine özellikle yabancı uyruklu hastalarının yoğun olduğunu tespit ettik.

Bu durum akıllara acaba bu doktorlar gerçekten mi görevlerini yapıyor, yoksa suiistimallerle döner sermayeden fazla pay alma derdinler mi sorusunu akla getiriyor…

VARAN 5

NEDEN DEVLET HASTANESİ?

Nevşehir Postası Gazetesi ‘Nevşehir Devlet Hastanesi Tercih Ediliyor’ sorusunu bizde kendimize sorarak özel hastanelerle görüştük. Yaptığımız görüşmelerde özelde burun ameliyatları ve özellikle burun estetiği ameliyatı 2 ila 4 Bin TL eski parayla 2 milyar ila 4 milyar arasında tutuyor. Devlet hastanelerinde ise 700 ila 1.000 TL arasında değişiyor. Yabancı uyruklular özelden yararlanamadığı için ve devlet hastaneleri kendilerine ücretsiz olduğu için özele para vermeden Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kendilerine verdiği hakkı su istimal ederek bedavan burunlarını güzelleştiriyorlar. Tabi ki, gerçekten sağlık sorunları nedeniyle ameliyat olan yabancı uyruklu hastalar hariç.

VARAN 6

FATURA DEVLETE VUR ABALININ SIRTINA

İran ve Suriyeli mültecilerin burun estetikleri ile diğer sağlık giderlerini Türkiye Cumhuriyeti Devleti karşılıyor. Yani vatandaşın vergileri, alın teri ile hizmet veren hastaneler karşılıyor. Yerli ve yersiz yapılan her türlü sağlık giderlerinin faturası devlete yani yine vatandaşa kesiliyor. Bu da herkesin bildiği gibi ‘Vur Abalının Sırtına’ sözünü akla getiriyor.

VARAN 7

BİZ SORDUK, TIK ÇIKMADI!

Nevşehir Postası Gazetesi olarak geçtiğimiz sayımızda bu sorunu gündeme getirerek başta Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü ile Nevşehir Devlet Hastanesi Genel Sekreterliğine aşağıdaki soruları yöneltmiştik. Ancak kendilerinden ne ses var ne de görüntü. Şimdi kendilerine yine soruyoruz yukarda bahsettiğimiz konularla birlikte;

Neden burun kemiği düzeltme ameliyatı denilip neden burun estetiği ameliyatı yapılıyor? Bunun sebebi bazı doktorların çok ameliyat yapıp döner sermayeden daha fazla para almak istiyor? Burun ameliyatı yaptıran mülteci sayısı ne kadar?  Şehrimize gelen bütün mülteci bayan veya erkeklerin burunları sorunlu mudur?

VARAN 8

VEKİL GİZLİ GİDERE İLETTİK

Nevşehir Devlet Hastanesi yetkililerinden yaptığımız araştırmalara istinaden gündeme getirdiğimiz bu sorunlara bir cevap çıkmaz iken, bizde konuyu Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider’e ilettik. Gazetemizde çıkan haber ve yaptığımız araştırmalara dair belgeleri ulaştırarak konuyla ilgili kendisini bilgilendirip, bu belgeleri gerekli mercilere ve bakanlığa ulaştırmasını talep ettik. Kendisi Nevşehir’i ve ülkeyi yakından ilgilendiren böyle önemli bir konuyu araştırıp yakın takipçisi olacağını ve gereğinin yapılacağını bildirdi. 

Haber:Nevşehir Postası