Genel Sekreter Uzm. Dr. Muhammet Çömçe Karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalan hastaların son durumunu değerlendirdi: “Nevşehir Devlet Hastanesine yoğun kış şartları nedeni ile gelen yaklaşık 63 Karbonmonoksit zehirlenmesi teşhisi yapılan hastalardan 3 kişide yoğun zehirleme belirtileri tespit edildi. Bu hastalar Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bulunan Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezine götürülerek, bir seans tedavi sonrası müşahede altına alınıp, sonrasında evlerine taburcu edilmiştir. Bölgemizde böyle bir merkezimizin varlığı bu tarz hastalarımızın kısa sürede tedaviye alınmalarını sağlamıştır. Özellikli birimlerin, iyi bir koordinasyonla bölgedeki tüm insanların sağlığına katkı sağlayacağı muhakkaktır. Bu kadar kısa sürede böyle olağan bir dışı durumda her zaman olduğu gibi yoğun çalışarak çaba gösteren bütün Acil Servis sağlık çalışanlarına ve Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi çalışanlarına teşekkür ediyorum.” dedi.
Karbonmonoksit (CO) kokusuz, renksiz, tatsız, rahatsız edici olmayan dolayısıyla bulunduğu ortamda beş duyumuzla fark edilmesi olanaksız bir gazdır. İnsanlarda CO zehirlenmelerinin en sık oluş nedeni fabrika gazları, egzoz gazları, odun, kömür, gaz gibi yapısında karbon taşıyan bileşiklerin tam yanmaması sonucu açığa çıkan karbonmonoksittir. CO zehirlenmesinin klinik bulguları çok değişkendir ve özgül bulguları yoktur.
Hiperbarik Oksijen Karbonmonoksit Zehirlenmesinde Hayat Kurtarıcı
Tedavide hastanın CO bulunan ortamdan hızla uzaklaştırılması ve destekleyici oksijen verilmesi öncelikli olmalıdır. Hiperbarik ağır zehirlemede hayat kurtarıcıdır. Nisan 2016 tarihinde bakanlığımız tarafından bölgemize kazandırılan Hiperbarik Tedavi merkezi Kayseri de bulunmaktadır. Hiperbarik oksijen Dozu 30-45 dk süreyle 2,7-3 ATA (Atmospheres absolute)’da %100 oksijen şeklindedir. Gerekirse tekrarlanabilir.