Nevşehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından Ahiler Kalkınma Ajansı ile Sosyal Kalkınma ve Mali Destek Programı kapsamında sunulan “Sağlık Hizmetlerinde V.I.P Ulaşım Projesi” Hayata Geçirildi.

Nevşehir Devlet Hastanesi’ne gelen engelli ve yaşlı hastalarımızın hastane içi ulaşımlarını görevli personellerin kullanacağı özel araçlarla gerçekleştirilecektir.

Nevşehir İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Muhammet Çömçe Proje hakkında şu bilgileri verdi; “Projemizin genel amacı Nevşehir'de yaşayan ve bir başkasının yardımına ihtiyaç duyan engelli hasta ve yaşlıların Nevşehir Devlet Hastanesi içinde sağlık hizmetlerine ulaşımlarını kolaylaştırmak, Hizmet kalitesinin artırmak, Sağlık Hizmetleri sunumunda model oluşturmak, Engellilere sunulacak hizmetler konusunda farkındalık oluşturmaktır. Proje kapsamında toplam 5 adet engelli aracı alınmış olup Engelli hastaların hastane içi ulaşımları için 4 adet refakatçi kullanımlı akülü tekerlekli sandalye ve 1 adet refakatçi kullanımlı 4’lü akülü Scooter alınmıştır. Bugün 2 adet araç teslim alınarak hizmete girmiştir. Bu araçları kullanacak personelimize gerekli eğitimler verilmiştir.” dedi.

Nevşehir Devlet Hastanesi günlük ortalama 3.000 hastaya ayaktan sağlık hizmeti vermektedir. Engelli hastalar Nevşehir genelinden gerek kendi imkanları, gerekse yerelde hizmet veren kamu kurumlarının (Belediye, Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü) imkanları ile hastaneye ulaşım sağlamaktadır. Engelli hastalar hastaneye ulaşımları sonrasında hastane sınırlarında sağlık hizmetlerine ulaşımlarında bir başkasının yardımına ihtiyaç duymaktadır. Ancak Nevşehir Devlet Hastanesi hizmet kapasitesi her engelli hastaya refakat ve ulaşım hizmeti verme konusunda yeterli değildir. Hastalar teşhis ve tedavi amaçlı hastane içinde farklı sağlık birimlere gitmek zorunda kalmaktadır. Hastanenin büyük bir yerleşkeye sahip olması hastaların hastane içi ulaşımları konusunda ciddi sıkıntılara yol açmaktadır. Proje Genel Hedefi bir refakatçı personel ve bir akülü araç ile engelli hastaların sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşmalarını sağlamaktır. Ülkemizde engellilerin erişilebilirliği konusu son 10 yılda gerek mevzuatlar gerekse sivil hareketlerle oluşturulmaya çalışılan farkındalık ile gündeme sık sık gelmektedir. Ancak ne mevzuat hükümleri ne de toplumda oluşturulan farkındalık engellilerin erişilebilirliği konusunda gerekli ilerlemeleri sağlamaya yeterli olmamıştır. Proje Özel Hedefi engelli erişilebilirliğinin başta sağlık hizmetleri olmak üzere yaşamın her alanında gerekli standartları yakalamasını sağlamaya katkıda bulunmaktır. Bu doğrultuda Nevşehir Devlet Hastanesi hizmet kalitesinin geliştirilmesi ve bu hizmet kalitesinin benzer hizmetleri veren sağlık kurum ve kuruluşlarına model olması da Proje Özel Hedefleri arasında bulunmaktadır.

Hedef ve öncelikleri Nevşehir Devlet Hastanesi'ne gelen engelli hastaların toplumun diğer fertleri ile aynı imkanlar çerçevesinde sağlık hizmetlerine ulaşımları sağlanarak yapılacak pozitif ayrımcılık Sosyal Kalkınma Destek Programının ''Dezavantajlı/kırılgan grupların sosyo-ekonomik hayata entegrasyonunun sağlanması ve bu gruplara yönelik sosyal girişimciliğin geliştirilmesi'' başlığı ile ilgilidir. Toplumda kamu hizmetlerine ulaşımda sınıf ayrımı olmaksızın herkesin eşit olmasının sağlanması dezavantajlı grupların kendileriyle ve toplumla barışık olarak sosyal hayata katılımlarını artırmada önemli rol oynamaktadır.

Nevşehir ili toplam 286250 nüfusa sahiptir. Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2011 yılında yapmış olduğu Nüfus ve Konut Araştırmasına göre Nevşehir ili genelinde 23350 engelli birey yaşamaktadır. Sahip olduğu kapasite ile ilin en büyük sağlık kuruluşu olan Nevşehir Devlet Hastanesi engelli bireylerin de en çok tercih ettiği hastanedir. 47.000 m² kapalı alana sahip büyük bir sağlık yerleşkesine sahip olan Nevşehir Devlet Hastanesi sahip olduğu imkanlar ile engelli hastalara birebir hizmet verme konusunda bir işleve sahip değildir. Gerek bu altyapının oluşturulması gerekse bu hizmetin süreklilik kazanması bakımında proje lokomotif işlevi görecektir
Nevşehir Devlet Hastanesi günlük ortalama 3.000 hastaya ayaktan sağlık hizmeti vermektedir. Günlük ortalama 45 engelli hasta gelmekte ve sağlık hizmeti almaktadır. Proje kapsamında Toplam yılda ortalama 9000 engelli hasta hedef grubu oluşturacaktır. Nevşehir'de yaşayan 23350 engelli birey proje ile oluşturulacak sağlık hizmetlerine ulaşım hizmetlerinden yararlanacak nihai grubu oluşturmaktadır. Ayrıca proje faaliyetlerini model olarak alacak Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'na bağlı olarak çalışan 700 hastane nihai gruplar içerisinde yer almaktadır. Sağlıkta V.I.P. ulaşım Projesi 74.586,26 TL. olup Proje Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından desteklenmektedir.


Nevşehir KHB Basın ve İletişim Birimi - Ahmet Ak