Çorak ve Karakaya İçmeceleri

Nevşehir-Avanos karayolu üzerindeki bu içmecelerden; Çorak İçmecesi il merkezine 5 km., Karakaya İçmecesi de 13 km. uzaklıktadır.

Alkali düzeyi yüksek, tuzlu ve bikarbonatlı olan Çorak suyu, içme olarak değerlendirildiğinde sindirimi kolaylaştırıcı etki yapmaktadır. Sodyum bikarbonatlı ve alkalik sulardan olan Karakaya İçmecesi de mide ve bağırsak rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.

NEVŞEHİR KAPLICALARI VE İÇMELERİ  

Kozaklı Kaplıcaları: Nevşehir’in Kozaklı ilçesinde bulunan kaplıcalar daha çok kış aylarında tercih edilmektedir. Burada bulunan kaplıca ve termal oteller sağlık turizmi için tercih edilen yerlerin başında gelmektedir. Kaplıca sularının romatizma, kireçlenme, kas hastalıkları, sedef ve egzamaya iyi geldiği bilinmektedir.

Bayramhacılı Kaplıcası: Nevşehir’in Avanos ilçesinde bulunan Bayramhacılı Kaplıcası fay etkileri sonucu oluşmuştur. Sıcaklığı 41oC olan kaplıca suyu karbondioksit ve tuz içermektedir. Deri ve romatizma hastalıklarına iyi gelen kaplıcanın çevresinde turistik tesisler yer almaktadır. 

Bahçeli İçmesi: Nevşehir’in Ürgüp İlçesinde bulunan Bahçeli İçmecesinin sıcaklığı 18oC’dir. Su oldukça gazlı olup kokusuzdur. İçme suyunun özelliği ise hazmı kolaylaştırması ve böbrekleri temizlemesidir. 

Çorak ve Karakaya İçmeleri: Nevşehir- Avanos karayolu üzerinde bulunan Çorak ve Karakaya İçmelerinden tuzlu ve bikarbonatlı olan Çorak içmecesinin sindirimi kolaylaştırıcı etkisi varken,  sodyum bikarbonatlı Karakaya içmecesi ise mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. 

Üzengiçay İçmesi: Ürgüp’ün 3 km güneyinde bulunan içmece Üzengiçay yatağının iki yanından çıkmaktadır. Hafif kükürt içeren su, hidrojen kokuludur. Karaciğer ve safra kesesi yetmezliğine iyi geldiği söylenen içmece çevresi yöre halkı tarafından mesire yeri olarak da kullanılmaktadır. 

Çökek İçmesi: Nevşehir’in Ürgüp ilçesi Damsa Çayı vadisinden çıkan Çökek İçmecesinin sindirime, hemoroide ve deri hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir.