Nevşehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Nevşehir Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz  Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aykut Bozan tarafından gerçekleştirilen Ameliyatla Navigasyon sistemi eşliğinde burun içindeki etleri ve iltihaplı dokular başarılı bir şekilde temizlenmiştir.

 

Navigasyon sistemiyle ilgili bilgilerine başvurduğumuz Dr. Aykut Bozan, Dr. Bayram Uğurlu, Dr. Onur Sönmez, Dr. Ali Değirmenci yaptıkları açıklamada: Etrafında gözler, beyin, görme sinirleri, şah damarları gibi hayati organlar bulunan bir bölgede gerçekleştirilen endoskopik sinüs ameliyatlarının giderek yaygınlaşmasını takiben bu kritik organların hasar görmesine bağlı ciddi komplikasyonlar da zamanla olabilmektedir. Yaşanan bu problemlerin önemli kısmının ameliyat sırasında sinüs anatomisinin çeşitli nedenlerle tam olarak değerlendirilememesine bağlı olduğunun anlaşılmasını takiben bilgisayar destekli cerrahi (cerrahi navigasyon) uygulamaları endoskopik sinüs ameliyatlarında kullanılmaya başlamıştır.

 

Bu teknoloji ile ameliyat sırasında sinüslerin çevresindeki kritik yapı ve organların yerleri kolayca tespit edilmekte ve mevcut hastalık bu yapılara zarar vermeden tam olarak temizlenebilmektedir. Endoskopik sinüs ameliyatlarında navigasyon sistemlerinin kullanılmasının en önemli avantajları; İki boyutlu endoskopik görüntüde üç boyutlu yol haritası sağlaması, ulaşılması güç anatomik bölgelere güvenli yaklaşım sağlaması, daha az normal doku hasarı ile hassas cerrahi yapılabilmesi, ameliyat süresinin kısalması, istenmeyen bir durum (komplikasyon) oluşma ihtimalinin ileri derecede azalması, ameliyat başarı oranının artması ve hastalığın tekrarlaması ihtimalinin azalması olarak sayılabilir.

 

Nevşehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Muhammet Çömçe yaptığı açıklamada; “Nevşehir Devlet Hastanesinde KBB doktorlarımız tarafından sinüzit ameliyatlarında ilk defa Navigasyon cihazı kullanıldı. Navigasyon sistemi ameliyathanede bulunan tomografi görüntüsü eşliğinde güvenli ameliyat yapılmasını sağlayan ileri teknoloji ürünü bir yöntemdir. Standart hale gelmemiş bu yöntemin sinüs ameliyatlarının tamamında standart yöntem hale getirilmesini hedefliyoruz Genel Sekreterlik olarak son teknolojik imkanlarından hekimlerimizin ve halkımızın faydalanması için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz.” dedi.

 

Nevşehir KHB Haber – Ahmet Ak  www.nevsehirkhb.gov.tr