Nevşehir Devlet Hastanesinden bir ilk daha: "Nevşehir Devlet Hastanesi Kırışıklık Ve Aşırı Terleme İçin Botoks Uygulamasına Başladı." 

Son dönemlerde dermatoloji polikliniğine başvuran hastaların önemli bir kısmı kozmetik şikayetler nedeniyle gelmektedir. Bu hastaların en çok talebi mimik hareketlerine veya yaş almaya bağlı gelişen cilt kırışıklarının giderilmesi olmaktadır. Kırışıklık tedavisinde günümüzde en önemli ve en etkili uygulama botilinum toksin uygulamasıdır.

Botilinum toksini bir proteindir ve Clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilir. Tıpta ilk olarak şaşılık tedavisinde kullanılmıştır. Günümüzde farklı tıbbi endikasyonlarda halen kullanılmakla birlikte artık en yaygın kozmetik amaçlı kullanılmaktadır. Ameliyatsız yöntem olması, uygulama kolaylığı ve hasta konforunun yüksek olması nedeniyle oldukça popüler bir kozmetik uygulama olmuştur.

Botilinum toksini kasları bloke ederek etkisini göstermektedir. Uygun dozlarda yapılan kas içerisine botoks enjeksiyonu ile kas kasılamaz veya az kasılır. Bu sayede kırışıklıkların önüne geçilmiş olunur. Yerleşik kırışıklıklarda aralıklı ve tekrarlayan botoks uygulamaları ile çizgiler azalabilir. Bunun dışında gelişmekte olan çizgilenmelerin kalıcı olmaması için önlem amaçlı botoks uygulaması tavsiye edilmektedir.

Güzellik söz konusu olduğunda yüz öncelikli olmaktadır. Alındaki yatay çizgiler, kaş arası çizgileri, göz çevresi çizgileri, dudak çevresi ve boyun çizgileri en sık botoks uygulanan bölgelerdir. Kaş kaldırmak amacıyla da yapılabilir. Botoksun cilt kırışlıklarını gidermek dışında aşırı terleme (hiperhidroz), diş sıkmaya bağlı çene kalınlaşması (masseter hipertrofisi) ve migren tedavilerinde de yeri vardır.

Botoks herkese uygulanabilmekle birlikte bazı istisnai durumlar vardır. Hamile ve emziren kadınlar, herhangi bir kas hastalığı olanlar ve botoks proteinine allerjisi olanlara uygulanamaz.

Uygulama süresi 10-15 dakika olup sonrasında deride geçici kızarıklık ve minik morarmalar gelişebilir. Botoks sonrasında uygulama alanları korunmalıdır. Aynı gün duş alınmaması, ağır spor yapılmaması, birkaç gün süre ile yüzüstü yatılmaması gereklidir. Botoksun etkisi ortalama 3-4 günde başlayıp 15 günde tam olarak oturmaktadır. Ortalama 4-6 ay süre ile etkisi sürmektedir. Ehil olmayan kişilerce yapılan botoks sonrası göz kapağı düşüklüğü, poker surat, dudak hareketlerinde bozukluk ve gülümseyememek gibi problemler gelişebilir.

Kozmetik bir uygulama olması nedeniyle botoksun özel klinikler veya özel hastanelerde yapıldığına dair bir algı vardır. Ancak botoks uygulaması gibi kozmetik işlemler Sağlıkta Uygulama Tebliği’nin kapsamına girmektedir. Bu sayede botoks uygulaması devlet hastanelerinde yapılabilmektedir. Hastalarımız devlet hastanesinde, güvenli bir ortamda bu konuda deneyimli uzman dermatoloji hekimlerince bu hizmete ulaşabilmektedirler.

Kozmetik amaçlı uygulandığında SGK tarafından karşılanmamaktadır. Ancak devlet hastanesinde yapılan uygulamalar özel kliniklere göre daha makul ve ulaşılabilir fiyatlarda olmaktadır. Uluslarası standartlarda üretilen FDA(Amerika Birleşik Devletleri'nin Sağlık Bakanlığı'na bağlı; gıda, diyet eklentileri, ilaç, biyolojik medikal ürünler, kan ürünleri, medikal araçlar, radyasyon yayan aletler, veteriner aletleri ve kozmetiklerden sorumlu bürosudur.) onaylı ürünlerle işlem uygulanmaktadır. Hastaların uygulama sonrası kontrolleri ve herhangi komplikasyon durumunda takipleri hastanemizde güvenli bir şekilde yapılmaktadır.

Hastalarımızın uygulama ile ilgili değerlendirme ve bilgilendirilme için dermatoloji polikliniğe başvurması yeterlidir. Yaşlanma etkilerini azaltmak isteyen, genç kalmak ve genç hissetmek isteyen herkesi bekliyoruz.

BOTULİNUM TOKSİN UYGULAMALARI

Botulinum Toksin uygulamaları

Kırışıklık Tedavisi - Yüz

Kırışıklık Tedavisi - Boyun / Dekolte

Kırışıklık Tedavisi - Yüz ve Boyun / Dekolte

Terleme Tedavisi -  Koltuk altı (Çift Taraflı)

Terleme Tedavisi -  El içi (Çift Taraflı)

Terleme Tedavisi - Ayak tabanı (Çift Taraflı)

Yukarıda yapılacak işlemler Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uyguma Tebliği kapsamında değildir.  İşlemin bedeli i hasta tarafından ödenecektir.

MHRS Randevu alma ana kanalları şu şekildedir: ALO 182 çağrı merkezi, MHRS web sitesi (https://www.hastanerandevu.gov.tr / https://www.mhrs.gov.tr), MHRS mobil uygulaması

MHRS üzerinden randevu alabilmek için ALO 182 hattını arayarak operatörlerden destek alabilirsiniz.