Kuduz İle Mücadele projesi kapsamında yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının yoğun olarak görüldüğü, Nevşehir'in de dahil edildiği 105 bin km alanda aşılama çalışmaları sürdürülmektedir. 2019 yılı Sonbahar Aşı Kampanyası kapsamında aşı atım işine, 19 Eylül 2019 tarihinden itibaren başlanacaktır.

Kuduz;  insanları ve bütün sıcakkanlı hayvanları etkileyen, şuur kaybı, huzursuzluk ve felçlerle kendini gösteren ve kuduz bir hayvanın saylasından bulaşan ölümcül bir hastalıktır. Kuduzun hayvanlardaki klinik göstergeleri, virüsün beyin üzerindeki etkisine bağlı olarak değişmektedir. Ani Davranış değişiklikleri, gittikçe ilerleyen ve ölümle sonuçlanan felç tipik göstergeleridir. Hastalıktan korunmanın en etkili yolu aşılamadır.

Nevşehir Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerimizce sahipli kedi ve köpeklere Kuduz aşılaması yapılmaktadır. Kuduz Hastalığı filyasyon araştırmalarında kuduz hastalığı virüsünün, yaban hayatı kaynaklı özellikle tilki ile temas etmesi sonucu meydana geldiğinin tespit edilmesi üzerine Bakanlığımızca, ilimiz Nevşehir havadan aşılama projesi kapsamına alınmıştır. Proje kapsamında tilkilere özel köfte biçiminde hazırlanan aşı yemleri atılmakta ve bulaşma riski azaltılmaya çalışılmaktadır.

Proje kapsamında yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının yoğun olarak görüldüğü, Nevşehir'in de dahil edildiği 105 bin km alanda aşılama çalışmaları sürdürülmektedir. 2019 yılı Sonbahar Aşı Kampanyası kapsamında aşı atım işine, 19 Eylül 2019 tarihinden itibaren başlanacaktır.

Atılan Yemlere Dikkat !

  • Uçaktan atılan aşı yemlerine dokunmayın özellikle çocuklarınızı uyarın.
  • Köpekleri yemlerin atılmasını takip eden bir hafta boyunca başıboş bırakılmayın.
  • Aşı yeminin içindeki sıvıya temas edilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edin.