Ülkemizde modern-bilimsel eczacılığın kuruluşunun 178. yılı hepimize kutlu olsun. Tarihi ilaçla başlayan, kökleri yüzyıllara dayanan bir mesleğin mensuplarıyız. Ancak Türkiye’de eczacılığın usta-çırak ilişkisi içerisinde öğrenilen bir meslek olmaktan çıkarak akademik bir mesleğe dönüşmesi 1839 yılının 14 Mayıs’ında Mekteb-i Tıbbiye içerisinde açılan eczacılık sınıfına dayanıyor. O günden bu yana yaklaşık iki yüzyıldır halk sağlığını merkeze alan bir perspektifle, sağlığın bireysel ve toplumsal tam bir iyilik hali olduğunun bilinciyle hizmet veriyoruz. Sağlık sisteminin kurucu öznelerinden biri olarak Türkiye’nin dört bir köşesinde hayatın her alanına dokunarak ülkemize ve insanlarımızın sağlığına değer katıyoruz. Dün ve bugün olduğu gibi yarınlarda da insan, toplum ve doğa yararına sağlık, ilaç, eczacılık hizmeti üretmeye devam edeceğiz.

2009’dan bu yana 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü belli bir tema yahut temalar çerçevesinde bir hafta olarak kutluyoruz. Bu seneki ana temalarımızdan biri; “ASTIM/KOAH ALANINDA ECZACI DANIŞMANLIĞI”.
Astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), dış ortamda alerjik reaksiyon oluşturan maddeler, sigara dumanı, soğuk havaya maruz kalma gibi tetikleyici faktörler nedeniyle kronik hava yolu iltihabı ve hava yolu darlığı ile ortaya çıkan, ataklarla seyreden toplumda sık görülen akciğer hastalıklarıdır. Tedavi görmemiş veya düzensiz tedavi gören hastalarda, atak sıklığı ve şiddeti zamanla artmakta; uzun vadede akciğer işlevlerinin kaybına neden olabilmektedir. Astım ve KOAH doğru tanı ve tedavi ile çözümü olan hastalıklar olmasına rağmen yetersiz takip nedeniyle yeterince denetim altına alınamamaktadır. Bu bakımdan hastaların eğitimi, tedavi süreçlerine uyumu ve düzenli ilaç kullanımı çok büyük önem taşımaktadır. Toplumun en yakın sağlık danışmanı, hasta takibi ve ilaç güvenliği sorumlusu olan eczacı, Astım ve KOAH hastalıklarının önlenmesinde ve tedavisinde vazgeçilmez role sahip bir sağlık uzmanıdır. Avrupa’da Astım/KOAH gibi kronik hastalıkların takibinde eczanelerce sunulan hizmetler önemli bir yer tutmaktadır.
Bu doğrultuda; eczacıların mesleki niteliklerini geliştirmek, hasta odaklı eczacılık hizmet modelini yaygınlaştırmak ve böylece hastalara verilen hizmetin kalitesini artırarak, yaşam kalitelerinin yükseltmek hedefleri çerçevesinde Kasım 2014’de başlattığımız Smart Eczane Programı’nın ilk modülü Astım ve Koah üzerineydi.
Smart Eczane Programı’nın pilot uygulaması Nisan-Ekim 2015 tarihleri arasında 8 ilde (Antalya, Batman, Edirne, Eskişehir, Hatay, Konya, Manisa, Samsun) yürütüldü. Bu bölgelerden eğitim alan 24 gönüllü eczacı 254 eczacıyı koordinatör ve eğitici eczacı olarak eğitti.
Pilot uygulama sonuçlarına göre ;
  • Eczaneye başvuran Astım/Koah hastalarının Astım Kontrol Test Puanı’nda  % 76 iyileşme görülmüş,
  • Havanın hava yollarından akciğerlerimize ne kadar iyi ulaştığının göstergesi olan PİK Akış Değerleri % 40 iyileşmiş,
  • Salbumatol kullanımında % 30 azalma olmuştur.
Bu sonuçlar Astım/Koah alanında eczacı danışmanlığının nasıl olumlu çıktılar verdiğini gözler önüne sermektedir. Eczacıların sağlık sistemi içerisinde etkin biçimde konumlandırılmasının; toplum sağlığının korunması, ilaç tedavi sonuçlarının iyileştirilmesi ve ülke ekonomisi bakımından büyük katkılar sağlayacağı tartışma kabul etmez bir gerçektir.
Pilot uygulama 2016 yılı Ağustos-Aralık aylarında gerçekleştirilen yoğun eğitim toplantıları ile Türkiye geneline yaygınlaştırılmıştır. Geldiğimiz noktada ülke genelinde 3654 eczacımız Smart Eczane Programı eğitimlerini tamamlamış ve aktif olarak programa katkılarını sürdürmektedirler. 3062 hasta Astım/Koah konusunda danışmanlık hizmeti için eczanelerimize geldi. Şu anda eczacılarımız Türkiye’nin her yerinden açmış olduğumuz Smart Portalı’na Astım/KOAH hastalarıyla ilgili gösterdikleri gelişmeyi kaydediyorlar. Astım/Koah hastalığı bulunan vatandaşlarımızı eczanelerimize davet ediyor, diyoruz ki; KONTROL SİZDE, ECZACINIZ SİZİNLE, ECZACINIZA DANIŞIN!
Astım/Koah ile başlayan Smart Eczane Programımız, diyabet ile devam edecek. İleriki dönemde halka halka genişleyerek, hipertansiyon, sigara bıraktırma gibi konuları da kapsamayı ve insanlarımıza ulaşmayı planlıyoruz. 

Tüm meslektaşlarımızın 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü’nü kutluyor;  halkın gözü kulağı olarak ilaç ve eczacılık alanındaki gelişmeleri dikkatle izleyip, toplumu doğru bilgilendirme ve kanalize etme noktasında bizlerden desteğini esirgemeyen değerli basın mensuplarına bir kere daha teşekkür ediyoruz. Halkımıza sağlık dolu günler diliyoruz.
 
NEVŞEHİR ECZACI ODASI