Global Sağlık Turizmi Zirvesi ve Fuarı, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, KKTC Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu ve KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu'nun katılımıyla Ankara'da gerçekleşen Global Sağlık Turizmi Zirvesi ve Fuar açılışına Nevşehir İl Sağlık Müdürü Rahim Ünlübay, Nevşehir Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Cengiz Ekici, Kozaklı Termal Bölgesi Turizm ve Tanıtma Derneği ( KOZTEB) Başkanı Cumhur Ünal, KOZTEB Yönetim Kurulu üyeleri Tarık Güneş ve Yakup Ergin de katıldılar.

Global Sağlık Turizmi Zirvesi ve Fuarında Nevşehir'in kültürel zenginlikleri ile Kozaklı termal kaynakları tanıtılıyor.

T.C. Sağlık Bakanlığı himayesinde, T.C. Ekonomi Bakanlığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı ve T.C. Kalkınma Bakanlığı desteğiyle düzenlenen ‘Global Sağlık Turizmi Zirvesi ve Fuarı (Health Sumex), 19 – 20 – 21 Ekim tarihlerinde JW Marriott Hotel Ankara’da 3 gün sürecek.

Sağlık turizmi alanında önemli kararların alınacağı, yurtiçi ve yurtdışından sektör temsilcilerinin biraraya geleceği Global Sağlık Turizmi Zirvesi ve Fuarı’na  40 ülkeden 300 kişinin (yurtdışı heyetleri, ticaret odası başkanları, hastane sahipleri, turizm şirketleri sahipleri) katıldığı fuar ve zirve 3 gün sürecek.

"Global Sağlık Turizmi Zirvesi ve Fuarı'nın Açılışı Yapıldı."


Fuarın açılışında bir konuşma yapan Bakan Avcı, Türkiye'nin bir turizm destinasyonu olarak farklı tarihi, kültürel zenginlikleri ve doğal güzellikleri ile pek çok turizmin yanı sıra sağlık turizmi bakımından da büyük bir turizm potansiyeli taşıdığını belirterek, "Ülkemizin sahip olduğu jeotermal potansiyele bağlı olarak en önemli alternatif turizm türlerinden biri olan sağlık ve termal turizm konusunda öncelikli olarak ülke genelindeki potansiyel alanlar belirlenmiş ve bu potansiyel alanlar bölgeleme esasına göre analiz edildikten sonra genel planlama yaklaşımı içerisinde 1/25 binlik çevre düzeni planları, kararları üretilmiş ve yatırım alanları belirlenmiştir. Yatak kapasitesinde 5 yıllık süre içerisinde yaklaşık iki kat artış sağlanmıştır" diye konuştu.

Sağlık turizmi

Bugüne kadar Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca 73 adet termal turizm merkezi ve 3 adet Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi'nin bakanlıkça ilan edildiğine vurgu yapan Bakan Avcı, "Tedavi amaçlı turizm kapsamında ülkemizde yüksek kapasitede sağlık hizmeti veren ve teknolojik alt yapıya sahip sağlık kurumlarının artması nedeniyle ülkeler arası hasta hareketliliğinden alınan payın daha da yükseltilmesi de hedeflerimiz arasındadır. Hala uluslararası akredite olmuş sağlık kuruluşları ve hastane sayısı 48. Bu sayının ülkemizdeki sağlık sektörünün gelişmişliğine paralel olarak arttırılması gerekiyor. Bu konuda gerek ilgili kamu kuruluşları, gerekse sektörle birlikte yoğun bir işbirliği içerisine giriliyor. Ayrıca sağlık ve termal turizmi geliştirme çalışmaları devlet politikası olarak belirlenmiş olup, 10. Kalkınma Planı'nın Öncelikli Dönüşüm Programı içerisinde yer almıştır. Söz konusu refah alanıyla ilgili ülkemizin 10. Kalkınma Planı'nında belirlenen eylem planlarından Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı'nda bakanlığımız, sağlık turizmi alanında fiziki ve teknik alt yapının iyileştirilmesine, hastane, turizm, otel, klinik otel, ileri yaş engelli turizmi alt yapısı envanterlerinin hazırlanmasına ve sağlık turizmi kapsamında yatırım ve planlama konusunda destek sağlanması, arazi temini ve iletme içi yeni modellerin oluşturulmasına önem veriyoruz. Önümüzdeki orta ve uzun vade de termal turizmde ülkemizin öncelikli olarak Avrupa'nın sonrasında da dünyanın en önemli destinasyonlarından biri olması hedeflenmekte" ifadelerini kullandı.

"Yıl sonu itibarıyla sağlık turizmi yol haritasını ortaya koyacağız"

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş ise şunları kaydetti:
"Dünyada 30 milyon kişi sağlık için ülkesini terk ediyor, başka bir ülkeye giderek bu hizmeti almaya çalışıyor. Bugün dünyada yılda yaklaşık 500 milyar dolarlık bir bütçe konuşuluyor. Biz de ülke olarak son 10 yılda sağlıktaki hem fiziki anlamdaki gelişmeler hem de hekimlerimiz ve diğer sağlık personelimizin gelişimi ile beraber bu alanda büyüyerek yer alıyoruz. Yıl sonu itibarıyla fiyatları belli olan, kamunun, özel sektörün mevzuatı belli olan ve yol haritası belli olan bir sağlık turizm yol haritasını ortaya koyacağız. 2017'de de artık bazı merkezlerimizin önünü açacağız. 2018 hedeflerinin gerçekleştiğini görüyoruz. Çok hızlı bir dinamik süreç var. Herhangi bir kaygıya sebep olmaksızın sağlık turizminin önünü açacak çalışmaları yapacağız. Amaç Türkiye'ye daha fazla hizmet alacak hastamız gelsin. Türkiye'nin hedefi 2023'te 2 milyon uluslararası hastanın Türkiye'de tedavi olmasıdır. Bu da 20 milyar dolar hedefidir. Yeni şehir hastanelerimiz geliyor, yeni özel sektörümüz daha güçlü ve dinamik bir şekilde devreye giren pek çok hastane var. Buradaki kaliteli ve nitelikli sağlık personelimiz var, bunları entegre ederek hem özel sektörü hem kamuyu birlikte bu konuda değerlendireceğiz."