Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğünde basın toplantısı düzenlendi.
İl Sağlık Müdürü Dr. Rahim ÜNLÜBAY tarafından Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen ve Sağlık Müdür Yardımcısı Dr.Tarık AKBAŞ, İzleme ve Değerlendirme Şube Müdürü Yeliz SAVCI, 112 Komuta Kontrol Merkezi Başhekimi Dr.Mustafa Begenç NURKABUL’ün de hazır bulunduğu Basın Toplantısında “Akılcı İlaç Kullanımı, Sezaryen Doğumların Azaltılması ve Nevşehir’de 112 Acil Sağlık Hizmetleri” konuları değerlendirildi.
Akılcı İlaç Kullanımı
İl Sağlık Müdürü Dr. Rahim ÜNLÜBAY, Türkiye’de ilaç kullanımının çok yüksek olduğunu hatırlatarak, kullanılan ilaçların başında antibiyotik geldiğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye'nin antibiyotik kullanımında Avrupa’da birinci sırada yer aldığını vurgulayan Ünlübay, antibiyotiklerin yanlış ve uygunsuz kullanımının bütün toplumu etkilediğini ifade etti.
İlacın doktor tarafından yazıldıktan sonra 4-5 gün kullanılması ve geri kalanını evde saklanması ve başkalarına ikram edilmesinin yanlış olduğunu vurgulayan Ünlübay, ilaçların önerilen süre boyunca kullanılması gerektiğini, aksi durumda hastanın kendisini iyi hissetmesine rağmen hastalığın nüksedebileceğini vurguladı.
Hastalarımızın hekimlerimize antibiyotik yazmaları konusunda adeta baskı yaptıklarını belirten Ünlübay, “Çocuğun ateşi varsa antibiyotik kullanılmalı diye yanlış bir anlayış var. Viral hastalıklarda antibiyotiğin bir etkisi olmaz. Boşu boşuna çocukların böbrek veya karaciğerlerini yoruyoruz. Faydası olmadığı gibi zarar da veriyoruz. Bu konuda halk eğitimleri de düzenleyeceğiz.” şeklinde konuştu.
Sezaryen Doğumlar
Sağlık Bakanlığı olarak, tıbbi gereklilik olmayan sezaryen doğumlara karşı olduklarını söyleyen İl Sağlık Müdürü Ünlübay, sezaryen oranlarını belli bir seviyenin altına düşürme hedefleri olduğunu belirtti.
Normal doğum yerine sezaryen yapan hekimleri sıkı takibe alacaklarına vurgu yapan Ünlübay, Nevşehir’de Kamu Hastanelerinde primer sezaryenle doğum oranının % 18, özel hastanelerde ise % 34 olduğunu belirtti. Ülke genelinde primer sezaryen oranının % 27 olduğunu ifaden Ünlübay, hedeflerinin özel hastanelerdeki Ülke ortalamasının üzerinde olan oranın düşürülmesi olduğunu söyledi.
Sezaryenle doğum konusunda amaçlarının Avrupa ortalaması olan yüzde 15-20 arasına çekmek olduğunu açıklayan Ünlübay, “ Devlet olarak buna ulaştık, özelde de ulaşacağız. Sezaryen olmak isteyen hastaları ikna için de bir normal doğum, bir de sezaryen doğum yapan hemşireden oluşan Sağlık Müdürlüğü bünyesinde ekip kurduk.” Diye konuştu.
İl Sağlık Müdürü Ünlübay, Nevşehir’deki tüm hekimlerin doğum yaptırma istatistiklerini incelediklerini, gereksiz sezaryen konusunda ısrar eden hekimlere ciddi yaptırımlar olacağını, özelde ise hastane bazlı yaptırımlar olacağını belirterek, “Bu konuda katı davranacağız, keyfi uygulamalara izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
Acil Sağlık Hizmetleri
Nevşehir’deki 112 acil sağlık hizmetleri konusunda bir sunum yapan İl Sağlık Müdürü Dr.Rahim Ünlübay, toplam 208 personel ile acil sağlık hizmet verdiklerini belirterek amaçlarının vakaya en kısa sürede ulaşarak gerekli müdahaleyi yapmak olduğunu vurguladı.
Sağlık Bakanlığı tarafından şehir içinde 10 dakika, kırsalda 30 dakika içerisinde hastaya ulaşma hedefi verildiğini ifade eden Ünlübay, Nevşehir ortalamasının bu hedefin üzerinde olduğunu ifade etti.
112’ye yapılan gereksiz çağrılar konusuna da değinen İl Sağlık Müdürü Ünlübay, geçtiğimiz yıl 112 acil telefonuna yaklaşık 314 bin çağrı geldiğini, bunlardan sadece 23 bin vakanın gerçekten acil vaka olduğunu söyledi.
 “Kapadokya'nın Hayat Damarı 112 – UMKE” kısa tanıtım filmi izlenmesi ardından toplantı sona erdi.