Nevşehir ili genelinde, daha çok kayalık ve taşlık yerlerdeki çalılıklar içinde yetişen kırmızı ve sarımsı renkte olan alıç, sonbahar mevsiminde vatandaşların rağbet ettiği meyvelerden birisi. Bu yıl bol miktarda yetişen Alıç, böbrek rahatsızlıklarında kullanılan meyvelerin başında gelmektedir. Böbrek fonksiyonlarının onarılmasında rolü büyüktür.

Kış Mevsiminin Habercisi Alıç Piyasaya Çıktı...

Nevşehir kırsalında da bol miktarda yetişen Alıç meyvesi için yöre halkı “ Alıç, bu topraklara Allah’ın bir lütfudur. Dedelerimiz, babalarımız bu güzel meyveyi hep kullanmış ve tavsiye etmiştir. Pek çok hastalığa şifa olan Alıç meyvesini herkes tüketmelidir.” Dediler.

Nevşehir dağlık kırsalında hemen her bölgede yetişen alıç'ı daha çok kalp ve damar hastaları tercih ediyor. Alıç ayrıca sinir sistemini yatıştırıcı, idrar söktürücü ve kabız yapıcı etkileri de olan alıç, doğal ilaç olarak biliniyor.

Pek çok rahatsızlığın tedavisinde doktor kontrolü altında kullanılan alıç meyvesinin marmelatı, reçeli ve püresi de yapılmaktadır.

Kurutulan ve kuru yerde muhafaza edilen meyveler 1 yıl kadar kullanılabilir.

 

Nevşehir’in Kırsal kesimlerimi ve açık alanlarda kendiliğinden  yetişen alıç pek çok paydasının olması ve kışın habercisi olarak’ta bilinmekte

 

Alıç ağacı özelliği sayesinde en verimsiz topraklarda bile yetişebilen su ihtiyacını sadece yağmur sularından alan alıç, kurak bölgelerde yetişmesi daha kolay olur 10 metreye  kadar uzayabilen, pembe-beyaz renkte çiçekler açan, dikenli bir ağaç olan  alıç meyvesi pek çok derde iyi geliyor kalp ve damar sağlığı destekleyicisi olan alıç kalp damarlarını genişleterek kanın daha rahat pompalanmasını ve dolaşmasını sağlayarak kalbin yükünü hafifletir ayrıca soğuk algınlığı ve gripte faydalıdır.