Nevşehir PTT İl Müdürlüğü hizmet binası girişinde düzenlenen organ bağış standında, İ. Şevki Atasagun Nevşehir Devlet Hastanesi Doku ve Organ Nakli Koordinatörlüğü Sorumlusu Şenay Karakuş Taşkın tarafından, organ bağışını teşvik etmek, bu konuda farkındalık oluşturmak ve halkı bilinçlendirmek için bilgi veriliyor ve broşür dağıtılıyor. Dileyen vatandaşlara organ bağışı formu düzenlenerek, kabul ediliyor.

 

Protokol gereği her ay bir gün boyunca PTT İl Müdürlüğü'nde stant kurulacağını belirten Şenay Karakuş Taşkın, "Türkiye'de doku ve organ nakli bekleyen hastaların sayısının her geçen gün artıyor. Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar, uygun organ bulunamaması nedeniyle hayatlarını kısa süre içinde kaybediyorlar. Bu nedenle toplum olarak bu konuya özel bir önem vermemiz gerekiyor" dedi.

 

Şenay Karakuş Taşkın, bir insanın organlarının bir kısmı veya tamamının, kişi yaşarken ya da henüz sağlıklı iken beyin ölümünün ardından başka insanlarda yararlanılması üzerine bağışlanması demek olan organ naklinin, çok önemli olduğunu ve tüm insanların hassasiyet duyması gerektiğini vurguladı. Türkiye'de halen 70 bin, Nevşehir'de ise 130 kronik böbrek hastası olduğunu ve bu hastaların haftada 3 gün diyaliz makinesine bağlanmak zorunda olduklarını ifade eden Taşkın, "Sorunun çözümü bağış yapmaktan geçiyor. Bağış yapmak için kişinin, yaşarken en yakın merkeze gidip form doldurması ve bağış kartı alması yeterlidir. Her ay PTT Müdürlüğü'nde kurduğumuz stantta da form doldurarak organ bağışı alabiliyoruz. Birincisini açtığımız stantta bir günde 10 organ bağışı aldık. Bu, ümit verici oldu. Önümüzdeki aylarda katlanarak artacağına inanıyorum. Nevşehir'de 2012 yılında 120 organ bağışı yapıldı. 3 kişiden de izinler alınarak, kadavradan organları alındı. Türkiye'de halen 27 bin kişi organ nakli bekliyor. Beyin ölümünün gerçekleştiği vakalarda da yakınlarının onay vermesi gerekiyor. Bu seçenekten ziyade kişinin sağlıklı iken bağış yapması önemlidir. AİDS ve kanser hastaları hariç 18 yaşını dolduran herkesten bağış alabiliyoruz. Bu konuda dinen bir sakınca da bulunmamaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı, organ bağışının caiz olduğuna dair açıklamayı yapmıştır." dedi. Şenay Karakuş Taşkın, vatandaşlara organ bağışı çağrısı da yaptı.