NEVŞEHİR(MHA) Çölyak hastalığı, bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus [tüysü oluşumlar] denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığı. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan guluten isimli bir protein neden olmakta. Görülme sıklığı yüzde 1 ile binde 3 arasında değişmekte olup, Türkiye’de 250 bin ile 750 bin arasında çölyak hastası tahmin edilmekte iken ancak yüzde 10’nuna tanı konulduğu dikkate alındığında  25 bin ile 75 bin arasında tanı almış hasta beklenmekte. Toplumda tanı almamış hastalar buz dağının görünmeyen kısmı. Çölyak hastaları beslenmelerinde gluten içeren yiyeceklere yer vermemeli. Bunun için glutensiz olarak üretilen birçok ürün var. Ancak hastalar bu ürünlere her marketten ulaşamamakta ve glutensiz ürünler bulunduran birçok markette çeşitlilik sınırlı.

 
Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser şubesi Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Şubesi tarafından Bunun önüne geçmek ve çölyaklı bireylere alternatifler üretmek amacıyla il merkezi ve 7 ilçede bulunan alışveriş merkezleriyle görüşmeler başlatıldı.

Market yöneticileri ile glutensiz bir reyon oluşturmaları, bu reyonların görünür bir yerde olması ve ürün çeşitliliği sağlanması açısından değerlendirmeler yapıldı.