Nevşehirli vatandaşlar Kilo Problemine karşı her gün 10 bin adım atıyor. 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü etkinlikleri kapsamında dün Nevşehir Valisi İlhami Aktaş tarafından startı verilen "Her Gün 10.000 Adım" temalı yürüyüş bugünde öğrencilerin katılımlarıyla devam etti.

Nevşehir Mehmet Avlanmaz İmam Hatip Ortaokulu Öğrencileri de 3-4 Ekim Dünya yürüyüş günü ve Sağlık Bakanının çağrısı ile günde 10.000 adım atın çağrısı üzerine  Nevşehir Gençlik Spor İl Müdürlüğü Amatör Futbol sahasında Sağlık yürüyüşüne katıldı. Yürüyüş sonunda Şapka, süt ve broşür dağıtıldı.​

Hergün 10.000 Adımla Gelen Sağlık...
Unutmayın Hergün düzenli olarak yürüyüş yapmak;
Kalp damar hastalıklarından,
Eklme hastalıklarından,
Yüksek kan basıncından,
Yüksek kollestrolden
Ve fazla Kilolarınızdan
SİZLERİ KORUR!


Sağlıklı bir yaşam için sizce günde kaç adım atmak gerek? Bu sorunun yanıtı yanında özellikle merak ettiğimiz 10 bin adım ile ilgili yakılan kalori, alınan mesafe ve süre olarak bilgiler sunmaktayız.

Günde kaç adım yürümeli, 10 bin adım kaç kalori yakar​?

Yapılan bilimsel araştırmalar, yürümenin sağlıklı, zinde kalmak ve hastalıklardan korunmak için önemli katkılarının olduğunu göstermektedir. Siz de spor yaparak hareketsiz kalmaktan kurtulmak istiyorsanız öncelikle yürüyüş yapmanızda yarar vardır. Yürümenin faydalarını daha önceki bir yazımızda incelemiş idik. Peki günde kaç adım yürümeli, ne kadar adım atmak yeterlidir?
Normal bir şehir yaşantısında günde kaç adım atıyoruz dersiniz? Basit bir pedometre yani adım ölçer ile günlük adım sayısını ölçtüğümüzde tipik bir insanın ortalama 2-3 bin kadar adım attığı görülmektedir. Ancak hareketli diyebileceğimiz sağlıklı bir birey olmak adına günde 10 bin adım atmamız önerilmektedir. Peki 10 bin adım kaç dakikada yürünür ve kaç km. eder?
10 bin adım yaklaşık 8 km. mesafeye tekabül eder ve yürüyüş temponuza göre değişmekle beraber 1:40 saat gibi bir zaman alacaktır (dakikada yüz adım atıyorsanız). Peki bunu başarmak mümkün mü?

 
Öncelikle günlük rutin içinde birden bu hedefe ulaşmayı beklememek gerek. Belirli bir program dahilinde günlük adım sayınızı kademeli olarak artırarak 10.000 rakamına ulaşmanız mümkündür. Pek çok spor branşında ihtiyacınız olan spor malzemelerinin aksine yürümek için rahat bir yürüyüş ayakkabısı ve kıyafetten başka bir şeye ihtiyacınız yoktur. Günlük adım sayınızı artırmak istiyorsanız sizler için basit bir kaç önerimiz var: Örneğin asansör yerine merdivenleri kullanmak, en kısa yol yerine güzergahınızı uzatmak, arabanızı mağaza girişine daha uzak bir konuma parketmek, telefon açmak yerine yüz yüze görüşmeye gitmek, vs.
Tempolu bir yürüyüş öncesinde 5 dakika yavaş yürümek kaslarınızın ısınmasına yardımcı olacaktır. Yürüyüşünüzün sonuna bir takım gerdirme hareketleri ilave edebilirsiniz. Yürümenin alışkanlık ve bir yaşam tarzı haline gelmesi için kendinizi aşırı zorlamamalı ve haftada 1-2 gün kendinizi dinlendirmelisiniz. Yürürken dikkat etmeniz gereken hususlar için buraya bakınız.
Peki nasıl yürümeli? Yürüyüşünüzün şekli ve uzunluğu amacınız ile doğrudan ilişkilidir. Zinde kalıp formunuzu korumaktan ziyade form tutmak veya zayıflamak istiyorsanız daha fazla ve hızlı tempoda yürümeniz gereklidir. Peki 10 bin adım kaç kalori yakar?
Mesafeye, kilonuza, yolun eğimine ve temponuza göre yürüyüşünüzün yaktığı kalori değişmektedir. Ancak ortalama olarak bir saat yürümek takriben 200-400 kalori yakmaktadır. Her gün on bin adım yürümek (yani yaklaşık 1,5 saat) beslenmenize dikkat ederseniz, haftada yarım kiloya yakın yağ yakarak zayıflamanıza olanak tanır.