Televizyon izlerken çıtlattığınız bu lezzetli 'eğlenceliğin' aslında etkili bir 'kanser-savar' olduğunu duyunca şaşıracaksınız belki de, çünkü genel bir kanı var lezzetli ve eğlenceli gıdaların 'zararlı' olduğuna dair. Türkiye'nin meşhur Nevşehir Kabak çekirdeği bu önyargıyı bozacak kadar 'faydalı' hele de erkekler için...

İşte bilimsel veriler... 


GÜÇLÜ E VİTAMİNİ 
Kabak çekirdeği çok iyi bir E vitamini kaynağı ki bu vitamin oldukça güçlü bir kanser savaşçısı. Bağışıklık sistemi güçlendiricisi, üstelik öyle her gıdada bolca bulunmuyor. Ayrıca yine önemli kanser savaşçıları olan selenyum, fosfor, çinko ve omega-3 de içeriyor bu yağlı tohumlar. 1990'da yapılan 53 vakalık bir 'çift kör-kontrollü' çalışmada prostat büyümesi olan hastalara 3 ay boyunca düzenli olarak kabak çekirdeği verilmiş ve idrar çıkışında zorluk ve idrarda çatallanma gibi problemlerde değişen oranlarda düzelmeler saptanmış. 

PROSTAT KORUYUCUSU 
Prostat büyümelerinin hepsinin kanser olmadığının özellikle altını çizmek istiyorum. Ancak kabak çekirdeğinin prostat kanserine karşı da koruyuculuğu mevcut. Çünkü içeriğindeki 'fitosterolller'güçlü kanser savaşçıları. Bu maddeler erkeklerde testosteron hormonunun dihidro formuna yani DHTdihidro- testosterona dönüşümünü azaltıyor. Bu maddenin, DHT'un yüksek seviyede olması prostat kanseri oluşumuna yatkınlık sağlıyor. Bunu, prostattaki 5-alfaredüktaz diye adlandırdığımız ve testosterondan DHT dönüşümünü sağlayan enzimi bloke ederek yapıyor. Müjde yalnızca erkekelere değil, kabak çekirdeği içeriğindeki fitosterollerden 'lignanlar' meme kanserine karşı da koruyucu. 

HÜCRELERE ÖLÜM! 
Çin' de yapılan bir araştırmada kabak çekirdeğindeki 'Moschatin' adlı protein yapıdaki bir madde, insan melanoma kanser hücrelerine karşı etkili bulunmuş.

BU EĞLENCELİ ATIŞTIRMALIĞA HAYATINIZDA DAHA ÇOK YER VERİN
Sonuçlar 
gösteriyor ki Moschatin potansiyel bir yeni anti-kanser ajan olabilir. Tabii ki tek bir hücre deneyi ile bu maddeye ilaç muamelesi yapamayız ancak bu etkiyi görmezden gelmek de imkansız. Sanırım bu sağlıklı eğlenceliğe evlerimizde daha fazla yer açmanın zamanı geldi. Çocuklarınız okula giderken ceplerini doldurun bu güzel atıştırmalıkla, hem faydalarından istifade edecek hem de tenefüslerde oyalanıp cips gibi zararlılara daha az saldıracaktır. 'Lezzetli olan sağlıksızdır' klişesini yıkın lütfen, sağlıkla kalın.

Prostatı büyümüş, kısırlık veya hormonal dengesizliği olan, solucan ve tenya bulunan, idrar tutukluğu olan, mesane iltihabı olan, kemik erimesi olan kimseler kabak çekirdeği yesin!

Sabah