Konuya ilişkin İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamalarda; “Prostat bezini oluşturan hücrelerin kontrolsüz büyümesi sonucu prostat kanseri gelişebilir. Bu kanser hücreleri zamanla prostatı terk edip başta kemikler olmak üzere başka organlara yayılabilir
Nedenleri. Prostat kanserinin kesin nedenleri bilinmemektedir. Yaş ilerledikçe risk artar.
Birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin bu kansere yakalanma riski daha yüksektir. Beslenme alışkanlıkları (doymuş yağlardan ve kırmızı etten zengin, sebze ve meyveden fakir bir diyet) prostat kanseri riskini artıra bilir. Kanserin ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebileceği ve erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği bir hastalıktır. 09-10 Aralık 2015 tarihleri arasında yapılan prostat çalıştayında; Türkiye’de prostat kanserinin erkeklerde en sık görülen ikinci kanser olmasından dolayı, toplumda farkındalık oluşturmanın önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilir, tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süresi uzatılabilir. Bu amaçla; 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Günü vesilesi ile Ailesinde 1.derece akrabasında prostat kanseri olanların 40 yaşından itibaren üroloji kontrolüne gitmesi gerekmektedir. Dünya prostat günü nedeni ile Nevşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonunda Merkez ve tüm İlçelerde KETEM, TSM ve Aile Sağlığı merkezlerinde ve diğer sağlık birimlerince halkımıza dağıtılan broşürlerle bilgilendirme ve farkındalık çalışması yapılmıştır” ifadelerine yer verildi.