NEVŞEHİR(MHA) Kanser ilaçları 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren kamu hastanelerinden karşılanacağı duyuruldu.

Konuyla ilgili Nevşehir Eczacılar Odası Başkanlığından yapılan açıklamada; “Sağlık Bakanlığı yeni Uygulaması ile adeta SSK eczanelerine geri dönüş yapmaktadır. Toplu ihale yöntemi ile alınacak ilaçların tedariki açısından karşılaşılan zorluklar hepimizce bilinirken, şimdi bütün kanser ilaçlarının hastanelerden teminini zorunlu tutmak, hastaların ilaca erişimini geciktirecek hatta zorlaştıracak ve tedavilerinin yapılamama, aksama gibi pek çok riski ortaya çıkaracaktır. Ayrıca, eczacısı bulunmayan hastaneleri göz önüne aldığımızda, ilaç israfı gibi kimi sorunları da beraberinde getirecek, doktorun uygun gördüğü değil Bakanlığın uygun gördüğü ilacın kullanımı zorunluluğu gibi konuları da gün yüzüne çıkaracaktır.

Yıllar önce SSK eczanelerinden ilaç almak için hangi zorlukları yaşadığımız hepimizin malumu. Şimdi kanser ilaçlarının da bu yolla temin edilmesi, zaten yeterince sorunların yaşandığı ve hastalarımızın en çok sıkıntı yaşadığı bu alanda, vatandaşlar bir kez daha bir bilinmeyenin içine doğru çekileceklerdir. Bu uygulamayı son derece yanlış buluyoruz.

SGK ve Sağlık Bakanlığı, 2008 yılından bu yana Günübirlik Tedavi isminde yeni bir kavram çıkarmış, yatarak veya ayaktan tedavinin dışında, bu kavramla bazı ilaçları eczanelerden çekerek, kamuoyuna hastaların mağdur edilmemeleri bahanesini sunmuştu. Bu şekilde yapılan uygulamalar ile ayaktan tedavi edilen hastaların ilaç uygulamalarını, tetkik için kullanılan ilaçları hastanelerinden vererek buradan elde ettiği geliri döner sermayeye aktarmış ve yeni bir ekonomik kaynak oluşturmuştu. Şimdi de aynı uygulamayı kanser ilaçlarına getirmektedir. Bilindiği gibi 2004 yılında SSK hastaneleri kapatılarak Sağlık Bakanlığı’na devredilmişti. Daha sonra ilaç temini hizmeti Türkiye’nin 24.500 noktasında hizmet veren eczanelerden sorunsuz bir biçimde verilmeye başlanmıştı. Bu dönüşüm yapılırken öne sürülen en önemli gerekçelerden biri de "Ssk Eczanelerınden Hastalara Düzgün Hızmet Verilemediği" gösterilmişti. Tekrar başa dönerek, yeni kazanç kapıları elde etmek için hastalarımızın geçmişteki kaos ortamını yaşamalarına karşıyız. Bu durum zaten üzerinden silindir geçmiş hale getirilmiş olan eczacılık sektörüne büyük darbe vuracaktır. Yapılması planlanan uygulamanın hasta yararına bir faydası bulunmayacaktır. Eğer bu mantık doğru kabul edilecekse, hiçbir ilacın sağlık merkezleri dışında tutulmaması, hepsinin hastanelerden temin edilmesi gerekmektedir. Bu ve buna benzer uygulamalar geçmişte uygulanmış ve yararı bulunmadığı, kamu kaynaklarının boşa harcandığı gerekçesiyle vazgeçilmiştir. Öte yandan kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar, ülkemizde satılan ilaçların yaklaşık yüzde 10'unu oluşturmaktadır. Bu ilaçlar şimdiye kadar eczaneler aracılığı ile temin edilmekte iken, şimdi bir genelge ile ülkenin ilaç cirosunun yüzde 10'u, eczanelerin pazarından hastanelere aktarılmaktadır. Bunun doğru ve hakkaniyetli bir yaklaşım olmadığını düşünüyoruz.

Sağlık Bakanlığı çökmek üzere olan eczane ekonomilerini ayağa kaldırmak bir yana, can suyu vermek adına bir çalışması yapması gerekirken; ülkenin en ücra kasabasında bile halkımıza büyük fedakarlık ve feragatle hizmet eden eczanelere yardımcı olması gerekirken; eczanenin temin ettiği ilaçları elinden alarak gelirlerini daha da azaltmaya yönelik başlattığı bu uygulamayı bir an önce durdurmalıdır. Sağlık Bakanlığı asıl yakın geçmişte bulunmayan ucuz kanser ilaçlarını ülkemizde bulundurmaya yönelik tedbirler almalıdır. Türkiye'de faaliyet gösteren tüm eczacılar olarak Bakanlığı, ilacın tedariki açısından tüm katmanları gözeten bir bakış açısına davet ediyor, bu ve buna benzer olan tüm uygulamalardan bir an önce vazgeçmeye çağırıyoruz” ifadelerinde bulunuldu.