NEVŞEHİR(MHA) Anne Sağlığı, kadının gebelik süresini, doğumu, doğum sonrası devreyi ve gebeliğe bağlı tüm sağlık durumunu içeren fiziki, mental ve sosyal tam iyilik halidir. Gebeliğe bağlı gelişen komplikasyonlarda annenin ve bebeğin yaşamını kurtarmak ve zarar görmesini önlemek Acil Obstetrik  Yeni doğan Bakımın amacıdır.

Anne ölümlerinde rol oynayan Obstetrik Bakım Hizmetlerinden yararlanmada üç gecikme modeli vardır. Bu yaklaşıma göre; Birinci gecikme; hizmeti almaya karar vermede yaşanan gecikmedir. İkinci gecikme; hizmete ulaşmada yaşanan gecikmedir. Üçüncü gecikme; sağlık kuruluşunda uygun hizmet almada yaşanan gecikmedir. Malzeme, personel eksikliği- eğitimsizliği ve hizmet sunucuların kapasite eksikliği gibi nedenler kaynaklı olabilir.

Sevk, bir sağlık kuruluşundan daha üst düzeyde sağlık hizmeti verilen bir diğer sağlık kuruluşuna, gerektiğinde ambulans ve refakatçi bir sağlık personelinin eşliğinde hastanın gönderilmesidir. Acil Obstetrik ve Yeni doğan Bakımda Anne ve Bebek ölümüne yol açan önlenebilir faktörleri ortadan kaldırmak için hasta, genel durumu düzeltildikten ve durumu stabilize edildikten sonra üst düzey sağlık kuruluşuna belli bir talimat çerçevesinde sevk edilir.

Bu sevk zinciri çerçevesinde ilimizde  Nevşehir Devlet Hastanesi Kapsamlı Acil Obstetrik Yeni doğan Bakım kuruluşu olup, Ürgüp Devlet Hastanesi Temel Acil Obstetrik Yeni doğan Bakım kuruluşudur.

Bu kapsamda Nevşehir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahmut Aydın’ın başkanlığında Müdür Yardımcısı Dr. Yücel Şal ve Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr. Fetinaz Öztürk’ün koordinasyonunda ilimiz tüm kamu ve özel hastanelerinde görevli yöneticilere, İl Sağlık Müdürlüğü Yöneticilerine  ve Toplum Sağlığı Merkezi sorumlu hekimlerine Nevşehir Devlet Hastanesi toplantı salonunda AOYB Çekirdek Ekip Stratejik Planlama Grubu ve Yönetici Kolaylaştırıcı Uyum Eğitimi yapıldı.