Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, Sağlık Bakanlığı’nın başvurusu üzerine YÖK tarafından Sağlık Bilimleri Lisansiyeri bölümleriyle ilgili yapılan yeni düzenleme üzerine bir açıklama yaptı.
Açıklamasında, Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesiyle yüzlerce sağlık çalışanının mağdur duruma düştüğünü ifade eden Taşkın, “YÖK’ün kararına göre Bakanlığın Sağlık Lisansiyeri saydığı bölümlerden Antropoloji, Çocuk Gelişimi, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Moleküler Biyoloji, Sağlık Eğitimi, Sağlık Memurluğu, Sosyal Çalışmalar, Sosyal Hizmetler, (Sosyal Hizmet bölümü sağlık lisansiyeri sayılmaktadır) ve Tıbbi Biyolojik bilimler Lisans bölümleri Sağlık lisansiyeri olmaktan çıkarıldı. YÖK kararında Ortez Protez ve Spor Bilimleri bölümlerini sağlık lisansiyeri saydı. Biyokimya ve Kimya bölümlerini ise bu bölümleri bitirenlerin tıbbi laboratuvarda çalışması halinde sağlık hizmetlerinden sayacağını ilan etti,” dedi.
Necip Taşkın, açıklamasında şunları söyledi: “ YÖK, Sağlık Bakanlığının 22.05.2017 tarihli ve 60438742 sayılı görüşü doğrultusunda 18.10.2017 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulunda Sağlık Bilimleri Lisansiyeri sayılan/sayılmayan bölümlerle ilgili yeni bir karar aldı. Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 23.02.2007 tarihli ve 2007.02.719 sayılı toplantısında alınan (Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Eğitim Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu vb. bölümleri sağlık bilimleri lisansiyeri alanında değerlendirilmesine ilişkin) kararın iptal edilmesine, hizmet sınıfları ile ilgili değerlendirilmelerin fakülte bazlı değil program bazlı olmasına karar verildi.
Sağlık Bilimleri Lisansiyeri sayılan/sayılmayan bölümlerle ilgili alınan yeni kararın Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ve adil olmadığını düşünüyoruz. Nitekim Psikoloji, Biyoloji ve Kimya Bölümleri Fen Edebiyat Fakültesi Bölümleridir ve bu bölümler Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Sağlık Yüksekokulları bölümleri arasında yer
almıyor. Buna rağmen 657 Sayılı Kanun uyarınca Sağlık Bilimleri Lisansiyeri olarak değerlendirilmektedir.”
Öğretmen ve Tıbbi Teknolog gibi Sağlık Eğitim Fakültesi mezunları Sağlık Bilimleri Lisansiyeri sayılmayacağından özlük haklarında bazı maddi kayıplar yaşanacağını, bunun da emeklilikte ciddi rakam oluşturacağını belirten Necip Taşkın, “Sağlık Bakanlığı’nın aldığı bu kararı yeniden gözden geçirmesini ve yaşanacak mağduriyetleri önlemesini bekliyoruz,” dedi.