Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlıklı yaşam kültürünün gelişmesi gerektiğini belirterek, “Benden belediye başkanları, yöneticiler hep hastane cihaz istiyorlar. Yol yaptım diyerek bisiklet isteyen yok.

Sağlıklı Kentler Birliği tarafından düzenlenen 2015 Çevreci Tesis Ödülleri Töreni İstanbul’da sahiplerini buldu.   Törene Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve çok sayıda davetli katıldı.

 Törende konuşan Bakan Müezzinoğlu sağlık sorununun sadece Sağlık Bakanlığı’na bırakılacak kadar basit olmadığını vurgulayarak, “Güçlü bir sorumluluk var. Sağlık Bakanlarına kadar bırakılmayacak kadar önemli değerli. Çok paydaşlı sağlık diyoruz. Başbakanımızın başkanlığında 8 tane bakan ve yerel yönetimler STK’lar ve duyarlılık gösteren özellikle medyamız olmak üzere sağlığı çok paydaşlı tarif ediyoruz. Sağlıktaki hiç bir projemizi yerel yönetimlerle paylaşmadan şekillendirmeden yol almak istemiyoruz. Bakan olarak gelen taleplere bakıyorum, en çok Sağlık Bakanından istenen konular, ‘ilçemize hastane, ilçemize sağlık ocağı, ilçemize doktor, ilimize tomografi, hastane yatak kapasitesinin arttırılması’ Ben ‘Sağlık Bakanı mı hastalık bakanı mıyım?’ diye soruyorum” diye konuştu.

  “YÖNETİCİLER OLARAK DOĞMAMIŞ MİLYONLARCA NESİLLERİN GELECEĞİNDEN SORUMLUYUZ”

 Sağlıklı yaşam kültürünü teşvik ettiklerini anlatan Bakan Müezzinoğlu, “Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile belediyelerimiz ve yerel yönetimlerle planlıyoruz. Biz yöneticiler doğmamış milyonlarca nesillerin geleceğinden sorumluyuz. Siyasiler, yerel yöneticiler bugün yaşayanlara karşı sorumlu olduğu kadar yarın doğacaklara sorumluluğu var. Sağlıklı sokak, çevre temiz hava bırakamazsak, suyu kirletip tükettiysek, bu bireylerin sağlıklı olmalarıyla ilgili ortamı tahrip edip alkış aldıysak gündeliktir o alkışlar. Anlamlı ve değerli olmaktır önemli olan” şeklinde konuştu.

  “BİSİKLET İSTİYORUM DİYEN BELEDİYE BAŞKANI ÇIKMADI”

 Sağlıklı yaşam içim bisiklet kültürünün önemini de vurgulayan Müezzinoğlu, “Derdimiz birine bisiklet vermek değil. Böyle bir kültürü pencereyi aralayabilmek. Bana gelen 100 belediye başkanını 60 ‘ilçeme ilime hastane’ diye gelmiştir.  ‘Bir milyon bisikletle ilgili 5 km yol yaptım’ diye bir tane belediye başkanı gelmedi. Ciddi mantalite değişimine ihtiyaç var. Belediye başkanına etraftan gelen talep bu. Kendini merkeze alan bireyin sağlıklı geleceği için talepleri olur. ‘Benim sokağım park alanım sağlıklı değil, spor alanları yapmıyorsunuz, yürüyüş ve bisiklet alanım yok’ Bunun için giden, belediye başkanını yoran üzen baskı yapan bir toplum algısını mantalite değişimini gerçekleştirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

  “UYUŞTURUCU BU GİDAŞATLA ÇÖZÜLMEZ”

  Uyuşturucu probleminin de aynı mantalite çözülemeyeceğini savunan Bakan Müezzinoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Bu gidişat böyle giderse, uyuşturucunun problem olmasından uzaklaşamayız. Mantalite, ruhen, fiziken, sosyal yönden birey, aile toplumu merkezi alarak geleceği şekillendirmeyen yönetimler problemi sivrisinekleri öldürebilir ama bataklıkları kurutamaz. Türkiye artık sorun üreten değil, sorun çözen değil geleceği doğru şekillendiren yönetim anlayışına geçmesi lazım. Geçtiğimiz yıllarda sorun üreten yönetimlerle sıkıntılarımız oldu. Sorun çözen yönetimleri yakaladık ama yetmez. Geleceği doğru şekillendiren, vizyonu doğru koyan yönetim anlayışına sahip yerel yöneticiler olarak sağlıklı dönüşümü sağlamalıyız. Biz kirleten olamayız. Biz kendimizi zarar vererek aynı noktaya taşımayız. Birilerine ağır bedeller ödeterek geleceği planlayamayız. Daha çok vererek, daha güzelini başararak bu yolculuğa hep birlikte katkı sağlamayı temenni ediyorum”